Explosieve toename aantal vuurwerkklachten in Brabant: Eindhoven opnieuw bron van vuurwerkoverlast

2 januari 2016 om 11:46
nl
Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast in Brabant is dit jaar explosief toegenomen. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast heeft 10542 klachten over vuurwerk ontvangen, vorig jaar waren dat er nog 7412. Het aantal kan nog oplopen, want het meldpunt is nog open tot zondag.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Vanuit het hele land kwamen er 87.000 meldingen binnen. Rond de vorige jaarwisseling werd er 70.000 keer geklaagd: een verschil van 17.000 klachten. “De meeste klachten gaan over vuurwerkvandalisme en over gevaarlijke situaties op straat”, vertelt initiatiefnemer Arno Bonte tegen Omroep Brabant. "Bijvoorbeeld van mensen die zijn bekogeld met vuurwerk.”
VuurwerkbommenDe meeste Brabantse klachten kwamen opnieuw uit Eindhoven: 1370. Op de tweede plaats van de Brabantse steden staat Breda, met 1066 meldingen. De top drie wordt gesloten door Tilburg, waar 954 meldingen werden gedaan.
Verder kwamen in Den Bosch 498 meldingen binnen en in Roosendaal 355. Den Bosch is een opvallende in de lijst: vorig jaar kwamen vanuit die plaats nog 1275 meldingen binnen.
ZIE OOK: 'Landelijk vuurwerkverbod over vijf jaar', burgemeester Uden wil al snel vuurwerkvrije zones
VuurwerkafvalOp nieuwjaarsdag zijn er vanuit Brabant nog veel klachten over vuurwerkafval binnengekomen. Sinds 12.00 uur 's middags zijn nog honderden meldingen gedaan, waarvan bijna de helft over rondslingerende vuurwerkresten. Over de hele dag zijn op 1 januari landelijk ongeveer 12.000 klachten binnengekomen.
Het Meldpunt Vuurwerkoverlast had eerder te maken met duizenden valse meldingen. Volgens het Rotterdamse Groen Links-raadslid Bonte heeft de site al vele jaren last van DDoS-aanvallen van tegenstanders die de site willen platleggen. “Door een beveiliging lukt het niet meer, maar we krijgen nu wel heel veel valse meldingen binnen. We hebben deze echter allemaal van het totaal afgehaald'', zei hij in december.
ZIE OOK: Grote vuurwerkhandelaren druk met voorbereiding: 'Echte fanaten en freaks blijven kopen'
RapportMet het meldpunt wil GroenLinks de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Alle meldingen worden in een rapport aan hen aangeboden. Dat rapport wordt begin volgend jaar aan de Tweede Kamer en dertig burgemeesters aangeboden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.