Stuifmail 3 januari: sabelsprinkhaan zonder sabel, vogels met grote ogen en broedende bosuilen

3 januari 2016 om 11:39
nl
Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Dit keer aandacht voor roodborstjes, broedende bosuilen en een sabelsprinkhaan zonder sabel.
Profielfoto van Frans Kapteijns
Geschreven door

1. Geen concurrentie tussen roodborstenDhr. Toon Roovers meldt me dat in tegenstelling tot wat in de boeken staat, er bij hem twee roodborsten als tweeling vreedzaam naast elkaar in zijn tuin actief zijn. Een erg leuke mededeling, maar het kan inderdaad dat in deze periode van niet echte concurrentie de roodborsten elkaar tolereren, maar ik denk dat wanneer het broedseizoen begint, dit wel echt afgelopen is. Wellicht kan Toon Rovers ons dat laten weten in het voorjaar.
2. Een vos of een boommarter?Dhr. Of mw. A. Genen vraagt zich af of hij/zij op vakantie in Zuid Limburg een vos in de boom heeft zien klimmen. Volgens mij is dat niet mogelijk. Onze (rode) vossen klimmen niet. Natuurlijk in een zeer groot noodgeval zullen ze dat misschien weleens doen, maar in principe klimt onze vos nooit. Grijze vossen daarentegen wel, maar die leven niet in Nederland, dus die kan het ook niet zijn. Mijn vermoeden is dat A. Genen een boommarter heeft gezien, want die kunnen heel goed klimmen en die kan je ook zeker tegenkomen in Zuid-Limburg.
4. Broedende bosuilenDe Buuf vraagt zich af of bosuilen nu al gaan broeden of zijn deze vogels vanwege de hoge temperaturen ook in de war? Allereerst is het zo dat bosuilen in hun eigen territorium overwinteren. Het gebeurt maar zeer zelden dat een bosuil omzwervingen maakt; alleen jonge vogels doen dit, op zoek naar een nieuw territorium of een plek waar één van de volwassen vogels is doodgegaan. Dit betekent dus dat zij in het begin van het broedseizoen al in hun broedgebied aanwezig zijn. Dat betekent dat ze al vroeg aan het broeden gaan en dat was in het verleden zo in februari/maart, maar tegenwoordig merken we al dat bosuilen soms al eind januari/begin februari aan het broeden zijn. Als het weerbeeld dus hetzelfde blijft als het nu is, dan denk ik inderdaad dat ze vroeg gaan broeden.
5. Vogels met grote ogen zingen eerderOp de vraag, weet jij welke vogel al om 04.00 uur in het bos aan het zingen is, van Annemarie de Jong, heb ik meteen een antwoord, want dat is het roodborstje. Ik weet dat zeker, omdat ik die vogel al vaker bij mij in de tuin of in het bos heb horen zingen, en ik ben meestal ook vroeg wakker. Recent heeft men trouwens ontdekt, dat vogels met grote ogen ´s morgens vroeger beginnen met zingen dan andere vogels met kleinere ogen. En als je goed kijkt kan je zien dat roodborstjes en nachtegalen de allergrootste ogen hebben van de zangvogels. Door die grotere ogen vangen zij meer licht op en krijgen hun hersenen eerder de prikkels die nodig zijn om te gaan zingen. Met kleine ogen vroeg zingen is gevaarlijk, want je vijanden zien jou wel, maar jij hen niet.
6. Sabelsprinkhaan zonder sabelOp de foto zie je een sprinkhaan, die zoals Rosita Custers terecht opmerkte, iets verloren heeft en dat klopt. Op de foto zie je namelijk een sabelsprinkhaan, maar die is duidelijk haar sabel kwijt. Je kunt het goed zien op de foto, omdat er een wond zit op dat achterlijf. Sabelsprinkhanen hebben hun naam te danken aan de sabelachtige legbuis van de vrouwtjes. Dus de gevaarlijk uitziende sabel is een legboor die niet gebruikt wordt om te steken, maar die gebruikt wordt om de eitjes in de bodem af te zetten. Sabelsprinkhanen zijn best groot, want ze kunnen maximaal 7,5 cm worden. Ze hebben een bruine of groene kleur en bijna allemaal grote vleugels, die schuin op het lichaam worden gelegd.
7. Tientallen vlinders met kerstEr was al op gerekend en over gespeculeerd: dit jaar zouden er wel eens vlinders gezien kunnen worden met kerst. Op eerste kerstdag was het weer niet goed genoeg, maar op tweede kerstdag werden tientallen actieve dagvlinders gezien. Atalanta was het meest talrijk, maar de waarneming van de grote vos was wel het meest spectaculair. De meest gemelde vlinder op waarneming en telmee was de Atalanta.
8. Dit keer een gedicht van Floor Brands
Tijd…
De klok die de tijd vooruit verdrijftDe uren voorbij laat gaanDe klok die niet meer terug kan draaienEn de tijd niet stil kan laten staan
Het bedrog van tijd die wonden heeltDe waarde van de tijdHet geld wat tijd verdienen zouEn wat alle tegenstand bestrijdt
Zoals het klokje thuis vertiktZo zal het ergens anders klinkenRaakt het in de tijd verstriktEn zal het in de tijd verdrinken.
© Floor Brands

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!