Eerste werkdag militairen Oirschot begint met koude nieuwjaarsduik

4 januari 2016 om 18:11
nl
Een paar dagen later dan in de rest van Nederland, maar de militairen van de pantsergeniecompagnie uit Oirschot moesten er ook aan geloven. Zij maakten maandag op hun eerste werkdag letterlijk een frisse start. Een alternatieve nieuwjaarsduik in de vijver vlakbij de kazerne.
Profielfoto van Linders Tessel
Geschreven door
Linders Tessel

Het was een grote modderbende, maar over het weer viel weinig te klagen. Een waterig zonnetje scheen er boven het water aan de Landsardseweg vlakbij de kazerne. De doorgaans stoere mannen stonden nu enigszins bedremmeld en bibberend te kijken naar die koude plas. Maar onderdoen voor je mede-militair was er natuurlijk niet bij. Zo'n honderd genisten kleedden zich uit tot op hun onderbroek voor de duik van het jaar.
Saamhorigheid en doorzettingsvermogenVolgens majoor Leon vergroot de nieuwjaarsduik het groepsgevoel. "Het draait bij ons om saamhorigheid en doorzettingsvermogen. Samen het nieuwe jaar in. Na afloop met zijn allen iets warms drinken en er vooral nog even om lachen. Dat is ook heel belangrijk." De compagnie heeft in de afgelopen tijd heel wat meegemaakt. Jongens zijn in Afganistan geweest en er is net een delegatie terug uit Mali.
PantsergeniecompagnieDe militairen uit Oirschot zijn gespecialiseerd in het leggen en opruimen van mijnenvelden en hindernissen. Ze spelen een belangrijke rol bij het begaanbaar houden of maken van wegen in oorlogsgebieden. Speciale eenheden sporen bermbommen op en vergaren belangrijke informatie.Ook in Nederland worden de mannen vaak ingezet als ondersteuning van politie en justitie. Zo zoeken ze naar wapens en drugs.
Blij om even thuis te zijnDat de mannen de nieuwjaarsduik zien als een goed begin van het nieuwe jaar mag duidelijk zijn. Eén van de militairen gaf toe er wel een beetje tegenop te zien. "Elk jaar is het weer afzien," Maar op de vraag of hij liever een duik had gemaakt in een warm land waarnaartoe hij is uitgezonden, is zijn antwoord heel helder: "Ik ben net terug uit Mali. dan ben je blij om weer even thuis te zijn. Dan neem ik dat koude water gewoon voor lief."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.