Vrachtwagenchauffeur Jeffrey Dekkers zat acht maanden onschuldig vast in Engeland

4 januari 2016 om 19:25
nl
In november 2012 werd in de haven van Calais, aan de Engelse grens, veertien kilo heroïne gevonden in de vrachtwagen van Jeffrey Dekkers uit Dongen. Er was geen bewijs dat hij iets met de drugs te maken had, dus mocht hij naar huis. Maar twee jaar later vraagt Engeland toch om zijn uitlevering. Acht maanden zit hij vast in een Engelse cel op verdenking van drugssmokkel. Pas vorige maand werd hij officieel vrijgesproken "Ik dacht dat het mij nooit zou overkomen", vertelt de Dongense chauffeur in Onder Ons.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Jeffrey Dekkers begint 2016 als vrij man. Vorige maand werd hij in Engeland door een twaalfkoppige jury vrijgesproken van drugssmokkel. Voor Dekkers komt daarmee een einde aan een acht maanden durende nachtmerrie. "Het was een hel in de gevangenis. Er zijn in Engeland geen regels zoals in Nederland. Het gaat er extreem hard aan toe, ook onderling. Zo werd bij een Roemeen de keel doorgesneden en de tong eruit gehaald, vreselijk."
Kilo's heroïne onder zijn bed Het begint voor Dekkers allemaal in november 2012 in Calais als hij bij de Engelse grens wordt gecontroleerd. De douane vindt in de cabine onder zijn bed, veertien kilo heroïne. De chauffeur weet niet wat hem overkomt. Hij vermoedt opzet: "De truck die ik reed was een dag voor mijn vertrek omgewisseld. Waarom weet ik niet."
Dekkers verklaart onschuldig te zijn. En omdat er geen bewijs tegen hem is, mag hij naar huis. Maar eenmaal terug in Nederland wordt hij door zijn werkgever ontslagen. "Ik werd verantwoordelijk gehouden voor de situatie. Mijn werkgever ontkende ook alle betrokkenheid, ik kreeg geen enkele steun."
Uitgeleverd zonder bewijsOok andere werkgevers zijn terughoudend met het in dienst nemen van Dekkers. De drugsvondst in zijn lading blijft hem achtervolgen. Na twee jaar hoort hij bij een verkeerscontrole dat er vanuit Engeland een uitleveringsbevel tegen hem loopt. Via de rechter probeert hij uitlevering tegen te gaan, maar tevergeefs. Ondanks dat er geen bewijs is: "Ik was voor de Engelse justitie nog steeds een verdachte en dus moest ik daar het hele proces afwachten."
Dekkers moet naar de gevangenis in Elmley en komt terecht op een afdeling voor buitenlanders. "Daar ontmoette ik andere chauffeurs met soortgelijke verhalen. Het probleem is dat je als chauffeur verantwoordelijk bent voor je lading. Ook als daar mensen of spullen in verstopt worden, waar jij geen weet van hebt. De chauffeur wordt in dat geval aangepakt."
Geen begrip na vrijlatingNa een paar maanden komt de Engelse advocaat van Dekkers met goed nieuws. Er was DNA gevonden van twee personen die geen link hebben met Dekkers. Daarom wordt hij officieel vrijgesproken.
De Dongenaar probeert eenmaal terug in Nederland zijn leven weer op te pakken, maar dat is niet eenvoudig. In de tijd dat hij vast zat hebben de rekeningen zich opgestapeld. "Bijvoorbeeld van de zorgverzekering. Ik probeer nu alles netjes te regelen, maar aan het feit dat ik onschuldig heb vastgezeten en geen inkomsten had, hebben zij geen boodschap. De deur wordt in je gezicht dichtgegooid en daar ben ik best boos over."
Weer aan de slag Maar ondanks alle tegenslagen blijft Dekkers positief ingesteld. Het liefste gaat hij zo snel mogelijk weer als internationaal chauffeur aan de slag. Sterker nog: morgen zit de Dongenaar weer op zijn vertrouwde plek in de cabine. "Ik ga een rit maken naar Frankrijk. Internationaal rijden wil ik blijven doen maar alleen niet meer naar Engeland. Daar kom ik nooit meer".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.