Video

Flessen en brieven aan Joris' Wensboom in Den Bosch zomaar weggegooid: 'Heeft geen meerwaarde'

4 januari 2016 om 18:34
nl
Het merendeel van de boodschappen die zijn achtergelaten in Joris' Wensboom in Den Bosch is weggegooid. Het stadsarchief vindt de kosten die nodig zijn voor onderhoud en opslag te hoog.
Profielfoto van Koert, van Martijn
Geschreven door
Koert, van Martijn

"Alles moet worden bestraald om schimmel tegen te gaan en opgeslagen. Dat kost ons zo'n 2500 euro per jaar en aangezien het weinig meerwaarde heeft voor de rest van de stad en het land hebben we besloten ermee te stoppen", aldus Gerrit Verbeek, medewerker bij het Bossche archief. De boom staat ieder jaar rond de feestdagen op de Parade in Den Bosch
De boom"Aan de boom hingen ontzettend veel flesjes en brieven voor mensen die gemist worden. Als je dat allemaal gaat archiveren, wordt het veel te onoverzichtelijk", vertelt Verbeek terwijl hij door de spullen speurt.
Verbeek pakt een foto en zegt: "Kijk, deze foto is doorgelekt naar de andere kant. Door het vocht is het een broedplaats voor bacteriën en schimmels en die kunnen we absoluut niet gebruiken in ons archief omdat er kans is dat het overslaat op andere belangrijke stukken."
Archief trekt niet aanVolgens Verbeek komen mensen amper naar het stadsarchief om te kijken wat er met hun spullen gebeurt: "Alleen het eerste jaar kwam een aantal mensen kijken. Daarna nauwelijks nog."
Uiteindelijk blijven er ongeveer vier dozen met spullen over. De rest wordt weggegooid. Mensen die hun brieven of iets dergelijks terug willen, kunnen dat tot eind maart doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.