Patholoog-anatoom die foto’s verminkte slachtoffers MH17 liet zien: ‘Onderzoek pleit mij vrij'

5 januari 2016 om 00:59
nl
Patholoog-anatoom George Maat, die vorig jaar april in opspraak raakte na een MH17-lezing, heeft maandag het volledige politieonderzoek naar zijn lezing gepubliceerd. Volgens Maat pleit het onderzoek hem vrij van schuld. Dit zegt hij in de Leidse universiteitskrant Mare, meldt de Volkskrant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Maat maakte deel uit van het team dat op de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum de menselijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp identificeerde.
MensenrestenHij liet tijdens de lezing aan de Universiteit Maastricht geanonimiseerde foto's van MH17-slachtoffers zien tijdens een college over het identificeren van mensenresten.
Stap voor stap werd tijdens de bijeenkomst uitgelegd hoe het identificeren van de slachtoffers in z’n werk is gegaan. Hij gebruikte foto’s die voor buitenstaanders strikt geheim zijn. RTL Nieuws maakte een overzicht van de uitspraken van Maat.
ZIE OOK: Nabestaanden geschokt: meer leden identificatieteam toonden gevoelige info over MH17-slachtoffers
'Schokkend en respectloos'Nabestaanden lieten weten niet van tevoren op de hoogte zijn gesteld. "Het is schokkend en respectloos dat dit nu al gebeurt", zei Dennis Schouten, waarnemend voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Maat werd onder meer door minister van Justitie Ard van der Steur verweten dat hij gevoelige informatie van het MH17-onderzoek naar buiten had gebracht.
Maandag publiceerde Maat het rapport. Zijn motivatie: 'Ik wil dat anderen ook kunnen lezen wat er achter 'vijftig tinten zwart' schuilgaat (...) en Tweede Kamerleden kunnen aan de hand van deze documenten opnieuw vragen stellen aan minister Van der Steur. De patholoog-anatoom verwijt de politie dat ze in de loop van de tijd steeds minder naar de feiten in het onderzoek heeft gekeken.
'Twintig Russen in beeld'De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne neergeschoten door een BUK-raket. Onder de doden zijn 196 Nederlanders, onder wie vijftig Brabanders. Ongeveer twintig Russische militairen weten wie van hen de BUK-raket afvuurde op het toestel.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft die bevindingen ontvangen. Deze zullen 'serieus worden bekeken, onderzocht en beoordeeld op bruikbaarheid voor het strafrechtelijk onderzoek'. Het OM leidt het Joint Investigation Team (JIT) dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met de MH17.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.