Gemeente Gemert-Bakel opnieuw onder preventief financieel toezicht van provincie

5 januari 2016 om 08:56
nl
De gemeente Gemert-Bakel staat samen met negen andere gemeenten in Nederland in 2016 onder preventief financieel toezicht van de provincies. Vorig jaar waren het er in totaal nog zestien, meldt vakblad Binnenlands Bestuur dinsdag.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De gemeente staat al sinds 2013 onder preventief toezicht. Dit komt door een negatieve algemene reserve van destijds 11 miljoen. Gemert-Bakel lost tot en met 2023 elk jaar 1,1 miljoen van de schuld af. Omdat per vier jaar gekeken wordt of een gemeente nog onder toezicht moet blijven, hoopt Gemert-Bakel in 2019 weer helemaal op eigen benen te staan.
Problemen binnen vier jaar opgelostAls een gemeente er niet in slaagt om de begroting sluitend te krijgen en het er niet op lijkt dat de problemen binnen vier jaar zijn opgelost, dan stelt de provincie de gemeente onder toezicht.
Hierdoor mogen gemeenten geen nieuwe verplichtingen aangaan zonder toestemming van de provincie. Ook begrotingswijzigingen hebben eerst provinciale goedkeuring nodig.
Enige gemeente in BrabantDe negen andere gemeenten die onder toezicht staan, zijn Haaksbergen en Almelo (Overijssel), Middelburg en Vlissingen (Zeeland), Ten Boer en Menterwolde (Groningen), Beuningen en Apeldoorn (Gelderland) en Heerenveen (Friesland).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.