Museumdirectie Biesboschmuseum past expositie niet aan, ondanks zeurende achterban - Omroep Brabant
Video

Museumdirectie Biesboschmuseum past expositie niet aan, ondanks zeurende achterban

5 januari 2016 om 20:07
nl
Ondanks veel klachten uit de regio Werkendam, gaat de directie van het nieuwe Biesboschmuseum, de vaste expositie in het museum niet aanpassen. De harde kern van de vereniging Vrienden van het Biesbosch Museum is zo boos over de moderne inrichtring, dat ze het lidmaatschap van de club heeft opgezegd. De vereniging werd in 1996 opgericht met als doel het Biesboschmuseum financieel te ondersteunen. De museumdirectie weigert om in overleg te gaan met de boze lokale achterban, omdat negentig procent van de huidige bezoekers dik tevreden is over het nieuwe museum.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Zes maanden na de officiële opening van het nieuwe Biesboschmuseum-eiland reageert directeur Peter van Beek voor het eerst inhoudelijk op de kritiek, dat het nieuwe museum te weinig zou laten zien van de bewogen historie. "Kijk, als negentig procent van onze bezoekers aangeeft dat het museum aan de verwachtingen voldoet, dan ga ik niet voor die tien procent die ontevreden is de inrichting veranderen. Dat gaat niet gebeuren, zo werkt dat niet."
Kortzichtig lokaal geleuterGangmaker van het gejammer en geklaag is de Historische Vereniging Werkendam. In het najaar van 2015 riep de vereniging in een open-brief op om meer spullen uit het oude museum te exposeren en de sfeer van het oude museum te herstellen. De vereniging baseerde zich op geluiden uit het 'Werkendamse'.
Het plaatselijke sufferdje publiceerde ook veel ingezonden brieven. Zonder uitzondering klaagden de schrijvers over de inrichting van het nieuwe museum. "Het is geen Werkendams museum meer", schreef een klager.
Museum is een succesDe museumdirectie lijkt met de nieuwe opzet en inrichting echter op het goede spoor te zitten. In de zes maanden dat het museum pas open is trok het al meer dan veertigduizend bezoekers. Een aantal dat ver boven het aantal verwachte bezoekers ligt.
En die museumbezoekers zijn bijna zonder uitzondering enthousiast over het nieuwe museum. "Het zou dan ook heel verkeerd zijn om na een half-jaartje de inrichting, die is opgezet door professionele inrichters, op eigen houtje te  gaan aanpassen op grond van 'wat geluiden' uit Werkendam. Dat gaat niet gebeuren", zegt museumdirecteur Peter van Beek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.