Film Michiel de Ruyter met Frank Lammers levert belangrijk aandeel in record bioscoopbezoek

5 januari 2016 om 16:06
nl
De film over zeeheld Michiel de Ruyter levert een belangrijke bijdrage aan het recordbioscoopbezoek in 2015. De hoofdrol wordt gespeeld door Frank Lammers uit Mierlo. De film is geregisseerd door Roel Reiné.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

De verfilming van het verhaal van Nederlands bekendste zee-admiraal had enkele maanden na de release al 800.000 bezoekers getrokken. De opbrengst was ruim 5 miljoen euro. Van de Nederlandse films deed alleen Gooische Vrouwen 2 het beter.
De Nederlandse bioscopen hebben sowieso een goed jaar achter de rug. Vorig jaar kochten bijna 33 miljoen filmliefhebbers een kaartje. Sinds 1967 zijn er niet zoveel mensen naar de film gegaan.
Bioscopen investeren steeds meerDie cijfers zijn dinsdag bekendgemaakt door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Zij zeggen de groei te danken aan voortdurende investeringen in bioscopen, technologie en dienstverlening. Ook het filmaanbod zorgde ervoor dat 2015 extra goed werd afgesloten. Bovendien kwamen er in totaal 6250 bioscoopstoelen bij.
Spectre is dé kaskrakerDe best bezochte films van 2015 waren Spectre, Minions en Jurassic World. Die trokken alledrie meer dan een miljoen bezoekers, Spectre zelfs meer dan twee miljoen. Star Wars: The Force Awakens gaf de kerstomzet een forse zet.
In de arthouses en filmhuizen deden met name Still Alice (101.663 bezoekers), 45 Years (94.499 bezoekers) en Youth - La Giovinezza (85.632 bezoekers) het goed. In totaal gingen er ruim 6,1 miljoen mensen naar een Nederlandse film.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.