Video

Belgische actiegroep 'blij' met onrust onder burgemeesters over kerncentrale Doel

6 januari 2016 om 17:30
nl
De Belgische actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie is blij dat burgemeesters in West-Brabant aan de bel trekken over de incidenten rondom het opstarten van kerncentrale Doel in België. De actiegroep pleit al jarenlang voor het sluiten van verouderde en gevaarlijke Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Maar de Belgische overheid houdt de centrales juist langer open.
Profielfoto van Asseldonk Paul van
Geschreven door
Asseldonk Paul van

Afgelopen dagen zijn er problemen geweest tijdens het opstarten van meerdere centrales, waardoor ze automatisch uitgeschakeld werden. Dat leidde tot ongerustheid in West-Brabant.
Druk uitoefenenAfgelopen maandag eiste burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom actie van het kabinet om druk uit te oefenen op de Belgische regering. Hij wordt daarbij gesteund door zijn collega’s uit Roosendaal en Woensdrecht.
“Het werd ook tijd”, zegt Leo Tubbax van Nucléaire Stop Kernenergie. “Wij wisten al langer dat de verouderde centrales in Doel gevaarlijk zijn. In een straal van 75 kilometer rondom Doel wonen negen miljoen mensen. De ramp is niet te overzien als er wat misgaat. Een derde van de slachtoffers komt dan uit Nederland.”
HoudbaarheidDoel is een kerncentralepark met vier kerncentrales. De oudste twee centrales, Doel 1 en 2 zijn inmiddels 40 jaar oud. “Ze zijn ver over de houdbaarheidsdatum.” Toch besloot de Belgische overheid de levensduur nog een met tien jaar te verlengen. Centrale Doel 3 is jonger, maar daar werden een paar jaar geleden scheuren in het reactorvat geconstateerd. Er zijn reparaties uitgevoerd, maar Tubbax heeft er geen vertrouwen in.
Onderzoek wijst volgens de actie groep op een constructiefout, waardoor de kans op een ongeval beduidend hoger is dan bij de nieuwe generatie kerncentrales. Maar volgens eigenaar Electrabel is Doel 3 veilig. Risico’s blijven binnen ‘aanvaardbare grenzen’.
Op 8 februari dient in Brussel een rechtszaak van Nucléaire Stop Kernenergie tegen Electrabel. De inzet is sluiting van verouderde en gevaarlijke kerncentrales.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.