Video

Halfblinde schaatser Danny Hansen wil wereldkampioen worden bij Crashed Ice: 'Zou stunt zijn'

5 januari 2016 om 20:25
nl
Danny Hansen uit Eindhoven doet dit weekend in München mee aan de Red Bull Crashed Ice, een wereldbekerwedstrijd waarbij de deelnemers met hoge snelheden door een ijskanaal razen vol bochten en sprongen. Hansen, die door een ongeluk op zijn dertiende halfblind is geworden, hoopt in Duitsland bij de beste zestien te komen. En over een paar jaar wil hij zelfs tot wereldkampioen gekroond worden: "Met mijn beperkte zicht wereldkampioen worden is een mooie stunt."
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Hij is gedreven, Danny Hansen uit Eindhoven. In zijn tak van sport wil hij op termijn de beste worden. Zijn handicap staat daarbij, volgens hem, niet in de weg. "Ik ben op mijn dertiende mijn gezichtsvermogen verloren", zegt Hansen. "Met mijn linkeroog zie ik nog maar twintig procent en met mijn goede rechteroog zie ik vijftig procent op dit moment."
Bulten en schansen"Voor mij is dit normaal", vervolgt de schaatser. "Ik zie de bulten en ik zie de schansen en ik manoeuvreer me er goed doorheen. En als ik me met dit zicht kan kwalificeren voor het WK, dan vraag ik me af of ik wel beperkingen heb met mijn ogen."
Mooie stuntDanny Hansen steekt zijn ambities dan ook niet onder stoelen of banken. Komend weekend zal het tijdens de wereldbekerwedstrijd in München nog niet zo ver zijn, maar eens zal hij goud winnen. "Het zou inderdaad wat zijn als het me lukt met dit zicht om wereldkampioen te worden. Het is een mooie stunt om uit te halen, ik ga ervoor. Het is een uitdaging om te kijken wat ik kan bereiken met de beperkingen die het leven opwerpt. Dat is altijd mijn motivatie geweest."
Met man en machtVoorlopig moet Danny Hansen wel roeien met de riemen die hij heeft om de top te bereiken. Een ijskanaal om te oefenen is er niet in Nederland. Bijna nergens ter wereld overigens. Ook hier heeft Hansen ambitie. "Er zijn nergens echt permanente tracks waarbij je altijd kunt trainen. Er zijn wel veel 'stuntskatetracks' gemaakt die afgeleid zijn van het Crashed Ice."
"In de toekomst is het altijd mogelijk dat er een tijdelijke of permanente baan opgebouwd wordt in Nederland. Dat die er niet is, komt door een tekort aan sponsoren en een tekort aan animo. We zijn met man en macht bezig om dat op te zetten in Nederland. Ik verwacht er veel van in de toekomst", besluit Hansen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.