Trouwfotograaf Jesse van Kalmthout uit Roosendaal wint internationale topaward: ‘Waanzinnig!’

5 januari 2016 om 19:50
nl
Voor trouwfotograaf Jesse van Kalmthout is elke bruiloft een feest. Hij doet niets liever dan een bruidspaar, hun gasten en de omgeving observeren om het verhaal van hún bruiloft in zijn beelden te vertellen. Een van die foto’s is door de gezaghebbende Amerikaanse website Junebug gekozen tot ‘Best of the Best Award’, ofwel: één van de 50 beste trouwfoto’s ter wereld uit 2015.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

“Dit is echt waanzinnig mooi”, vertelt Van Kalmthout. Hij de enige Nederlandse fotograaf die op de prestigieuze lijst van de Amerikaanse website Junebug voorkomt. “Het is een internationale wedstrijd waarin trouwfotografen uit 45 verschillende landen in totaal ruim 10.000 van hun mooiste foto’s instuurden naar een jury van wereldniveau. Ik ben er stiekem beretrots op dat ik daar tussen mag staan”, glundert de Roosendaalse fotograaf.
In de prijzenDe website Junebug kiest zoals bij veel andere wedstrijden elk kwartaal de mooiste, bijzonderste of creatiefste trouwfoto’s. Enkele foto’s van Van Kalmthout vielen bij nationale en internationale ‘kwartaalsessies’ al eerder in de prijzen. “Awards heb je in alle soorten en maten, de ene prestigieuzer dan de ander. Maar deze wedstrijd is wereldwijd én ging over het hele jaar. Het is met afstand de grootste award die ik heb gewonnen en misschien wel ooit zal winnen. Bizar mooi.”
Winnende fotoHét verhaal achter de winnende foto komt op tafel. Van Kalmthout: “Het trouwfeest bij deze bruiloft was in het schitterende kasteel Oud-Wassenaar. Ik heb deze foto gemaakt vanaf de balustrade. Het bruidspaar had zich in afwachting van de gasten teruggetrokken in een van de torenkamers. Vanaf de trap zouden ze even later naar beneden komen voor de openingsdans. De bruidegom had me echter met een knipoog al gewaarschuwd dat de entree niet langer dan 30 seconden zou duren.”
De Roosendaler bracht zijn belichting in orde, stelde zijn camera in en vuurde op hét moment een ‘salvo’ op het bruidspaar af. “Het licht, het dansende bruidspaar, de proostende bruiloftsgasten en de band op de achtergrond. Alles klopte. En dan maar hopen dat je hét moment hebt vastgelegd. Ja dus, in dit geval”, grinnikt hij.
Journalistiek fotograferenNaast zijn werk als fotograaf werkt Van Kalmthout ook als journalist bij Omroep Brabant. “Daarom fotografeer ik als een journalist. Ik observeer en leg de dingen vast zoals ze op dat moment gebeuren. Ik wil het verhaal van de bruiloft vertellen en momenten vangen. Als er gehuild of gelachen wordt, is het ook écht. Geen moment wordt in scène gezet. Als het een leuk gezelschap is en ze ‘zijn’ zoals ‘zijn’, dan wordt het een knallende bruiloft en geniet ik van mijn werk. Een mooie locatie is dan alleen nog maar de slagroom op de taart.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.