Video

Verkeersdeskundige: 'Onverstandig om Moerdijkbrug te vervangen door tunnel'

5 januari 2016 om 21:44 • Aangepast 21 november 2020 om 13:37
nl
Het is onverstandig om de Moerdijkbrug in de toekomst te vervangen door een tunnel. Dat zegt leraar Dynamisch Verkeersmanagement Ruud Hornman van de NHTV. Volgens de verkeersdeskundige is een tunnel te duur en wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

De brug moet over negen jaar worden vervangen. Burgemeester Paul Depla van Breda opperde eerder deze week om in plaats van de brug een tunnel aan te leggen. Maar volgens Hornman levert dat geen winst op.
"Zo'n tunnel leg je aan om de scheepvaart door te laten gaan, maar de brug is nu al zo hoog dat daar eigenlijk geen problemen bij zijn. Bovendien moet je in dit geval zo diep graven, dat het een hele dure operatie wordt", vertelt Ruud Hornman.
OngelukkenOok de problemen die zich kunnen voordoen bij ongelukken, kunnen volgens de verkeersdeskundige flink tegenvallen. Als er een auto met pech op een brug staat, kan de wagen op de vluchtstrook worden gezet. "Een tunnel gaat gelijk dicht. En er is dan geen alternatief. Bij een brug kan het verkeer in de meeste gevallen nog doorrijden over de andere banen."

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Depla laat desgevraagd weten dat hij vooral wil dat er op tijd wordt begonnen aan de discussie. "Het lijkt nog ver weg, maar als we straks in 2024 bedenken wat er voor alternatief moet komen voor de afgeschreven Moerdijkbrug, dan zijn we gewoon te laat. Ik wil hoog inzetten."
En daar sluit Ruud Hornman zich wel bij aan. "Het is goed om de discussie alvast te beginnen."
Rijkswaterstaat wil nog niet ingaan op de plannen voor een eventuele tunnel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.