Onderklasse van vluchtelingen, maar niet in Eindhoven: ‘Iedere asielzoeker met talent krijgt werk’

6 januari 2016 om 00:38
nl
Vluchtelingen dreigen op verschillende plaatsen in Nederland een nieuwe onderklasse te vormen. Daarvoor waarschuwen drie onderzoeksinstituten van de overheid. In Eindhoven willen ze deze nieuwe onderklasse voorkomen door getalenteerde vluchtelingen onmiddellijk aan een baan te helpen. “Want als we niets doen, worden ze uitkeringsafhankelijk. Daar zal iedereen last van hebben.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat zegt de Eindhovense wethouder Staf Depla dinsdagavond bij Nieuwsuur. In zijn gemeente loopt een pilot waarbij statushouders zo snel mogelijk aan werk worden geholpen.
“We maken in Nederland op dit moment onvoldoende gebruik van het talent van vluchtelingen. Het duurt veel te lang alvorens zij aan het werk kunnen.”
'We kijken naar een match'In samenwerking met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) probeert de gemeente Eindhoven zo snel mogelijk te achterhalen over welke capaciteiten de asielzoekers beschikken.
“Zodra ze binnenkomen bij een azc, moeten ze aan ons laten weten wat voor werkervaring ze hebben. Vervolgens gaan we kijken naar vacatures in de regio en bepalen we of er een match is of niet.”
Vinden werk erg moeilijkHet huidige probleem is dat als vluchtelingen nog in de asielprocedure zitten, ze niet mógen werken. Zodra ze erkend zijn, is het vinden van werk erg moeilijk.
“En dus moet heel dat proces sneller worden. Vaak is het zo dat vluchtelingen eerst een woning krijgen toegewezen, dan gaan inburgeren, dan de taal leren en dat er dán pas wordt bemiddeld. Dat laatste moet juist de prioriteit krijgen.”
ZIE OOK: Vluchtelingengezin dankt Eindhoven op blote knieën voor liefdevol 2015: ‘Iedereen is goed voor ons’
'Hier heeft iedereen profijt van'De nieuwe onderklasse die bij vluchtelingen ontstaat heeft verregaande gevolgen. Zo blijven de talenten van hen onbenut, integreren ze niet en blijven ze langdurig van bijstand afhankelijk. “En daar heeft iedereen vervolgens last van. Daarom is het belangrijk dat dit zo goed mogelijk gebeurt. Hier heeft uiteindelijk iedereen profijt van.”
Vorige week zijn ongeveer zevenhonderd nieuwe asielzoekers in Nederland aangekomen. Dat zijn er honderd minder dan de week daarvoor. De afgelopen weken is sprake van een iets dalende lijn in vergelijking met de maanden ervoor. Maar de instroom is nog steeds hoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.