Commissaris van de Koning Wim van de Donk genomineerd voor titel Beste Lokale Bestuurder 2015

6 januari 2016 om 11:36
nl
Commissaris van de Koning Wim van de Donk is genomineerd voor de titel Beste Lokale Bestuurder 2015. Van de Donk was in 2014 eveneens genomineerd, maar toen ging de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb er met de titel vandoor. Daarnaast zijn twee Brabantse gemeenten genomineerd als Best Bestuurde Decentrale Overheid.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Van de Donk is de enige Commissaris van de Koning in het rijtje van tien genomineerden. Verder staan er vier burgemeesters (uit Leiden, Zeist, Rotterdam en Dordrecht), vier wethouders (Groningen, Arnhem en twee maal Utrecht) en een bestuurder van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op het lijstje.
De Brabantse Commissaris van de Koning wordt als genomineerde onder andere geprezen om zijn benaderbaarheid en zijn moed om duidelijke standpunten in te nemen. 'Als gepromoveerd bestuurskundige kent hij de theorie, maar zijn optreden laat keer op keer zien dat hij ook de praktijk meester is', schrijft Binnenlands Bestuur. Als voorbeeld wordt het handelen van Van de Donk rondom kerncentrale Doel genoemd.
Wie is de beste bestuurder?De tien genomineerden zijn voortgekomen uit een onderzoek van bureau Necker van Naem, nadat alle burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers, gemeentesecretarissen, commissarissen van de Koning en leden van Gedeputeerde of Provinciale Staten benaderd zijn.
Vanaf woensdag worden alle bestuurders nogmaals benaderd om te stemmen op de kandidaten. Daarnaast kunnen alle lezers en websitebezoekers van Binnenlands Bestuur ook hier stemmen Best Bestuurde Decentrale OverheidZowel Oss als Etten-Leur zijn genomineerd voor de titel Best Bestuurde Decentrale Overheid. "De gemeente Oss is een echte netwerkgemeente. Het betrekken van alle kernen bij het vormen van beleid en de open houding richting de regio maken Oss sterk. Hierdoor kon de gemeente het wegvallen van enkele grote bedrijven opvangen en voelt de burger zich gehoord", schrijft Binnenlands Bestuur.
Etten-Leur krijgt ook een goede verklaring mee voor de nominatie. "Deze gemeente laat zien dat oriëntatie naar buiten toe loont. Met (slechts) drie wethouders laat Etten-Leur een eenvoudige, solide bestuursstijl zien. En door burgers te betrekken lukt het de gemeente om te blijven vernieuwen."
De winnaars van alle categorieën wordt op donderdag 21 januari bekend gemaakt in Utrecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.