Video

Populariteit van Driekoningen holt achteruit: 'Het is doodzonde'

6 januari 2016 om 19:30 • Aangepast 21 november 2020 om 13:36
nl
Driekoningen is op sterven na dood. Liepen kinderen enkele jaren geleden op 6 januari nog in groten getale verkleed langs de deuren, anno 2016 is de populariteit van de christelijke dag ver te zoeken. Paul Spapens, schrijver en cultuuractivist, vindt het doodzonde. "Het verhaal is 2000 jaar oud maar de essentie is universeel en juist helemaal van nu."
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Volgens Spapens heeft het verdwijnen van het fenomeen Driekoningen uit de Brabantse straten een aantal praktische oorzaken. "Ouders vinden het tegenwoordig niet meer prettig om hun kinderen in het donker en alleen langs de deuren te sturen. Ze ervaren het als onveilig."
'Angst om deur open te doen'"Hetzelfde geldt voor de ouderen. Als kinderen rond halfacht onaangekondigd bij hen aanbellen, dan durven ze de deur niet meer open te doen, uit angst te worden overvallen."
Volgens de schrijver is het verhaal rond Driekoningen steeds minder bekend bij kinderen. "Als ouders, grootouders en leraren op scholen het christelijke verhaal niet meer vertellen, dan is het logisch dat kinderen er niets mee kunnen doen."

Wachten op privacy instellingen...

'Toepasbaar op het Brabant van nu'Voor Spapens heeft het verhaal van de drie koningen die gebroederlijk op zoek gaan naar het kindje Jezus een grote waarde.
"Juist in deze tijd is het een inspiratie. De essentie is universeel en is volledig toepasbaar op het Brabant van nu: samen op weg naar het goede van de toekomst."
Traditie doorgevenBij de heemkundekring in Goirle hechten ze er veel waarde aan dat Driekoningen gevierd blijft worden. “Ik vind dat die traditie doorgegeven moet worden aan de jeugd. Het heeft zijn charme. De kinderen zijn hier ook in optocht naartoe gekomen, een leuke happening”, aldus een medewerker van de heemkundekring.
“Wij zongen vroeger in Goirle van deur tot deur een Driekoningen lied en ik vind eigenlijk dat dit terug moet komen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.