Erkenning voor kwaliteit Brabantse festivals: Den Haag maakt in 2016 zeven ton extra over - Omroep Brabant

Erkenning voor kwaliteit Brabantse festivals: Den Haag maakt in 2016 zeven ton extra over

6 januari 2016 om 14:25
nl
Zes Brabantse festivals krijgen voor dit jaar samen ruim zeven ton extra overgemaakt door het rijk. Het is een deel van de tien miljoen die de Tweede Kamer eind vorig jaar extra uittrok voor kunst en cultuur. De meevaller is vooralsnog eenmalig.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Incubate (223.000), Circo Circolo 45.000), De Boulevard (210.000), het Internationaal Vocalisten Concours (1000), Mundial (130.000) en Cement (110.000) staan op de lijst van twintig podiumfestivals die in 2016 extra rijksgeld krijgen. Die twintig festivals verdelen in totaal twee miljoen euro.
IncubateDe steun voor Incubate is opvallend omdat juist dit festival begin november geleden door de provincie en de gemeente Tilburg van een faillisement is gered. Die overheden staken toen zo'n drie ton in Incubate.
De Tweede Kamer besloot in december om 10 miljoen extra uit te trekken voor kunst en cultuur. Een deel van dat geld was bestemd voor theaterfestivals. Volgens de regering spelen de festivals een belangrijke rol in de vernieuwing van de kunst maar tot de Tweede Kamer besloot extra geld uit te trekken, zag het er naar uit dat ze er ondanks die positieve woorden financieel bekaaid van af zouden komen.
BrabantsRuim een-derde  van de twee miljoen gaat naar Brabantse theaterfestivals door de manier waarop het rijk het extra geld voor 2016 verdeelt. Besloten is dat het geld naar festivals gaat die in 2012 een positief oordeel kregen maar geen geld omdat er door de bezuinigingen in Den Haag veel minder beschikbaar was. Juist veel Brabantse festivals vielen zo buiten de boot; het rijk was enthousiast over hun plannen maar kon geen boter bij de vis serveren.
De tien miljoen extra die de Tweede Kamer in december voor kunst en cultuur opzij legde, is voor 2016. De politiek wil in de jaren daarna ook wat extra doen voor de culturele sector die door de bezuinigingen flink getroffen is. Maar daar zijn nog geen besluiten over gevallen.
Dutch DesignNaast de theaterfestivals profiteren in Brabant ook Opera Zuid en de Dutch Design Week van het extra budget.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.