Onderzoek naar fouten politie in moordzaak Linda van der Giesen (28) zo goed als klaar

6 januari 2016 om 20:24
nl
Het interne onderzoek bij de politie naar de aangiftes die Linda van der Giesen tegen haar ex-vriend John F. heeft gedaan, is zo goed als afgerond. Dat bevestigt de politie aan Omroep Brabant. De resultaten van dat onderzoek zullen eerst met de direct betrokkenen, zoals nabestaanden, gedeeld worden. “Pas daarna brengen we onze bevindingen naar buiten”, licht woordvoerder Jeroen Steenmeijer toe. Linda van der Giesen werd in augustus doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt, kan de politie nog niet zeggen. “Dat kan morgen zijn, volgende week, volgende maand. In elk geval op korte termijn.” In de tussentijd is Peter Schouten, de advocaat van Edwin Wangsakrama, bezig met een onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de inschattingsfouten van de politie. “Dat begint aardig op te schieten. Ik verwacht spoedig met meer informatie te komen.”
ZIE OOK: ‘Ik doe dit voor Jeremy’, onafhankelijk onderzoek naar fouten politie in zaak Linda bijna van start
'Een inschattingsfout'Linda van der Giesen stuurde een week voor haar dood de politie een mail met daarin het vermoeden dat John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarop niet opgetreden. “Een inschattingsfout”, zo gaf politiechef Dick Schouten toe op een persconferentie. “We hadden huiszoeking moeten doen."
De politie kreeg een aangifte van Linda binnen, maar keek niet of er toen ook al aangiftes lagen. Eerdere ex-vriendinnen van John F. deden ook aangifte tegen de Zevenbergenaar. Dat verband heeft de politie niet gelegd. "Dit waren aangiften die niet spijkerhard, voldoende stevig waren", aldus de politie.
ZIE OOK: Deed de politie genoeg om vermoorde Linda van der Giesen te beschermen?
Complexe relatiePolitiechef Schouten verzekerde de pers en de nabestaanden dat tot op de bodem zou worden uitgezocht hoe de cruciale inschattingsfouten gemaakt konden worden. De politie heeft nog geen excuses aangeboden, maar vermoedt dat dit wel nodig is.
Tussen Linda en John F. was sprake van een 'complexe relatie', waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan. Volgens de politie hebben verschillende exen aangifte tegen de verdachte gedaan.
ZIE OOK: Peter R. de Vries haalt uit naar politie na moord Waalwijk: 'Er is sprake van een crisis’
Fatale schietpartijDe 28-jarige Linda van der Giessen werd doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Haar ex, de 37-jarige John F. uit Zevenbergen, werd opgepakt als verdachte. Justitie verdenkt hem van moord dan wel doodslag. Hij heeft inmiddels bekend.
Lees alles over dit onderwerp op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.