Veel Brabanders positief over AZC in de buurt - Omroep Brabant

Veel Brabanders positief over AZC in de buurt

6 januari 2016 om 18:30
Omwonenden van asielzoekerscentra in Brabant zijn over het algemeen heel positief over het AZC in hun buurt. Dat blijkt uit een rondgang langs wijk- en dorpsraden die met een AZC te maken hebben. "Er gebeurt wel eens iets, maar op het Stratums Eind gebeuren honderd keer meer vervelende dingen", zegt Frank de Bie van het leefbaarheidsteam Achtse Barrier.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Woensdag arriveerden in Kaatsheuvel de eerste asielzoekers, maar volgens Brabanders die al langer te maken hebben met een AZC in hun buurt hebben omwonenden niets te vrezen. Op veel plaatsen is na ruim een jaar zelfs sprake van integratie over en weer.
Nieuwjaarsreceptie met Syrische muziekAsielzoekers helpen mee met het opruimen van zwerfafval in de wijk of koken samen met wijkbewoners de maaltijden voor de buurteetavonden, zoals in Eindhoven. De nieuwjaarsreceptie in Boxmeer werd dit jaar opgeluisterd door drie Syrische muzikanten uit het AZC in Overloon. En in Gilze-Rijen hebben schoolkinderen koekjes gebakken voor de bewoners van het AZC.
Op veel plaatsen hebben omwonenden ingestemd met verlenging van het AZC. Volgens Costa Blommers van de wijkraad Stadshart Valkenberg in Breda heeft dat ook te maken met de houding van het COA, het Centraal Orgaan Asielzoekers. "Ze beloofden ons om niet alleen alleenstaande jonge mannen te plaatsen, maar ook gezinnen met kinderen. Daar hebben ze zich keurig aan gehouden."
Natuurlijk zijn er ook wrevelpuntenGilze-Rijen vangt al vanaf 1993 asielzoekers op, maar vooral de laatste jaren is de AZC-populatie veranderd. "Nu zijn er ook veel jonge alleenstaande mannen en die kunnen als ze in groepjes bij elkaar zijn nogal intimiderend overkomen", zegt Ilonka Bogaerts van de Buurtvereniging Horst. "Er zijn wrevelpuntjes", zegt ze. "In het AZC hadden ze meteen glasvezel en wij moeten er nog steeds op wachten." Wat volgens haar ook irritatie oproept is dat asielzoekers bij boeren in de omgeving vragen of ze werk voor hen hebben. "Terwijl ze zelf heel goed weten dat ze niet mogen werken."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...