Na jaren ophef lijkt de vrede getekend: nieuw Breda's museum gaat open in maart 2017

6 januari 2016 om 19:46
nl
In het gebouw van het MOTI aan de Bredase Boschstraat is eind maart 2017 de eerste tentoonstelling te zien van een nieuw Bredaas museum. Die organisatie heeft nog geen naam maar het is de samenvoeging van het huidige Bredaas museum en het MOTI (Museum of the Image). De nieuwe museumorganisatie wil ook op allerlei andere plaatsen in de stad tentoonstellingen organiseren.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De gemeente Breda, het MOTI en het Bredaas Museum presenteerden woensdagmiddag de toekomstplannen voor het nieuwe museum. Waar in de afgelopen jaren nog wel eens sprake was van spanningen over het gedwongen museum-huwelijk toonden alle partijen zich tijdens die presentatie enthousiast.
Vier-en-een-half miljoenMet een begroting van vier-en-een-half miljoen en ongeveer 25 man personeel gaat het nieuwe museum tentoonstellingen organiseren over de geschiedenis van de stad én over beeldcultuur. In de cijfers is rekening gehouden met 60.000 bezoekers per jaar, al werd dat een 'voorzichtige schatting genoemd.
En hoewel cultuurhistorie en beeldcultuur misschien een vreemde combinatie lijken, de twee museumdirecteuren hadden een rijtje plannen klaar voor tentoonstellingen waarin beide onderwerpen mooi samenkomen. Een voorbeeld is 'De Verbeelding van de Macht', een tentoonstelling over de manier waarop de Bredase Nassaus nadrukkelijk het beeld gebruikten als propaganda om indruk te maken op de middeleeuwse bewoners van de stad.
Het eind voor de Parade De plannen betekenen wel het eind voor het museumgebouw aan de Bredase Parade, daar waar het Bredaas Museum nu nog is gevestigd. Een grote beurt voor dat gebouw zou vijf-en-een-half miljoen euro kosten. Het betekent dat de gemeente Breda er een andere bestemming voor gaat zoeken en het misschien wel verkoopt.
Daardoor is het aantal vierkante meters waar de nieuwe organisatie over beschikt flink minder dan nu. Maar het nieuwe museum kijkt verder dan de Boschstraat; exposities zouden ook kunnen in de Grote Kerk, de KMA, het Begijnhof of het nieuwe Bredase station; dat soort plekken zouden exposities extra interessant kunnen maken. De begroting houdt met zulke 'uitstapjes' rekening.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.