Gemeente Werkendam betaalt 10.000 euro voor inrichting huis statushouders

6 januari 2016 om 20:40
nl
Tienduizend euro heeft de gemeente Werkendam vrijgemaakt om een huurwoning in Hank in te richten voor statushouders. De sociale huurwoning, die volgende week wordt ingericht, wordt binnenkort kamergewijs verhuurd aan drie alleenstaande statushouders. De gemeente Werkendam draait op voor de inrichting omdat woningbouwcorporatie Woonlinie dit niet wil doen.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

De drie huurders van de woning moeten straks naast de maandelijkse huur, ook een bedrag betalen voor het gebruik van de spullen in de woning, vertelt beleidsmedewerker Ad Huijsman van de gemeente Werkendam. "Bovenop de huur moeten ze per persoon maandelijks veertig euro betalen voor de inrichting. Dat bedrag wordt geïncasseerd door de woningbouwvereniging, die het later weer afdraagt aan de gemeente."
Wasmachine en kookplaatHet college van burgemeester en wethouders van Werkendam denkt dat de gemiddelde inrichtingskosten per woning rond de tienduizend euro bedragen. Een bedrag dat door de beleidsmedewerker naar beneden wordt bijgesteld naar zo'n zesduizend euro. In het eerste halfjaar van 2016 is het de bedoeling dat Werkendam rond de dertig statushouders onderdak gaat bieden, dat aantal zal in de tweede helft van 2016 hoger liggen.
Gemeenten doen dit meerEen bedrag reserveren en voorschieten om woningen in te richten voor nieuwe Nederlanders is iets dat meer en meer gemeenten in Nederland in de praktijk brengen. "Werkendam is hierbij geen uitzondering, het is een methode die redelijk gangbaar is geworden." Als een statushouder de woning verlaat is het niet de bedoeling dat hij of zij iets meeneemt uit de inventaris. De inboedel hoort bij het huis.  
Begrip of onbegripBeleidsmedewerker Huijsman verwacht niet dat het inrichten van een huurhuis voor statushouders tot verontwaardigde reacties zal leiden. "Integendeel, we hebben nu al aanmeldingen van mensen die juist willen komen helpen." De verwachting is dat de gemeente Werkendam vanaf dit jaar vaker sociale huurwoningen, per kamer gaat verhuren aan mensen met een verblijfsvergunning voor vijf jaar.
Het geld voor de inrichting wordt uit de pot bijzondere bijstand gehaald. Als er in de nabije toekomst meer sociale huurwoningen ingericht moeten worden, zal opnieuw geld uit die pot worden gehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.