Volop gefladder in de winter: milde temperatuur misleidt vlinders
In totaal zijn er in de eerste week van 2016 al tien verschillende soorten nachtvlinders gesignaleerd. Het gaat onder andere om de hopsnuituil, het roesje, de meidoornspanner, bosbesuil en de zwartvlekwinteruil.
In het noorden, waar de kou echt is ingetreden, blijven ze verborgen maar in die delen van het land waar de temperatuur 's nachts ruim boven het vriespunt ligt, blijven de vlinders gewoon actief. Ook de dagpauwoog werd met kerst zes keer gezien.
WinterrustAls het in september en oktober kouder wordt, gaan de vlinders normaal gesproken in winterrust. Ze kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom. Een soort winterslaap, dus en in de lente komen ze weer tevoorschijn.
Trekvlinders zoals de atalanta en de distelvlinder trekken in de winter naar het zuiden om te overleven. In het voorjaar keren ze terug naar Nederland.
Natuur van slagDe natuur lijkt van slag. Narcissen staan in bloei, asperges steken de kop op en sommige bomen staan nu al vol lentebloesem. Ook teken zijn waargenomen.