13 verwarde mensen per dag, 12 hennepkwekerijen per week, iedere 3 weken moord of doodslag

7 januari 2016 om 14:55
nl
De kleine criminaliteit, zoals inbraken en straatroven, in West-Brabant en Zeeland blijft dalen. West-Brabant blijft koploper bij moord en doodslag. Politiechef Hans Vissers maakt zich er zorgen over dat geweld en criminaliteit steeds dichter bij de burgers komen. “Elke burger kan ermee te maken krijgen”, vertelde hij bij de presentatie van de jaarcijfers.
Profielfoto van Emile Vaessen I Corné Verschuren
Geschreven door
Emile Vaessen I Corné Verschuren

De politie-eenheid Zeeland-West Brabant presenteerde donderdag wisselende rapportcijfers over 2015:

  • Opnieuw liep het aantal inbraken in het gebied terug: 5295 (13 procent minder dan in 2014). "Van de 100 inbraken per week, lossen we er 30", lichtte plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn toe.
  • Het aantal straatroven daalde vorig jaar met 27 procent.
  • Het aantal overvallen steeg van 104 in 2014 naar 112 in 2015 (waarvan 12 pogingen). Vooral in november en december steeg het aantal overvallen fors.
  • West-Brabant werd in 2015 onbetwist koploper op het gebied van moord en doodslag met 17 doden. Dat is er één per drie weken. In 2014 waren vielen er 'maar' 12 doden. Vorig jaar hadden 9 doden criminele banden. Het ging dan om een uit de hand gelopen ripdeal of een regelrechte liquidatie. De andere 8 slachtoffers waren het gevolg van relatieproblemen.


'Onverklaarbare redenen'Plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn noemde de stijging van het aantal overvallen zorgwekkend en onverwacht. "Tot oktober waren de cijfers prima, maar daarna is het aantal door onverklaarbare redenen toegenomen. In totaal werden er wel 104 verdachten aangehouden."
Opmerkelijk: bij negentien woningovervallen werd ‘gewoon’ aan de voordeur aangebeld. Volgens Van Hoorn is een kijkgaatje of een deurhaakje geen overbodige luxe.
Politiechef Hans Vissers noemt deze vorm van criminaliteit een 'laf' misdrijf, waarbij de buit meestal klein is. "Het heeft bij ons de hoogste prioriteit en de pakkans is groot. De samenleving accepteert deze vorm van criminaliteit niet. Burgers schieten de politie steeds vaker direct te hulp. Gevangenisstraffen zijn hoog. Je zou denken dat dit alles er toch toe moet leiden dat daders het uit hun hoofd laten om overvallen te plegen."
Minder geweld in de horecaHet aantal geweldsmisdrijven daalde enkele jaren, maar bleef in 2015 stabiel. De politie kreeg te maken met 7441 geweldsdelicten.
Van Hoorn: "Dat heeft te maken met een licht stijging in het aantal mishandelingen. Geweld in de horeca neemt af. Van zeven van de tien geweldsmisdrijven worden de daders opgepakt."
745 arrestaties hennepteeltIn 2015 ontmantelde de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant gemiddeld 12 hennepkwekerijen per week. Daarbij werden 745 verdachten aangehouden en 107.000 planten en 73.000 stekken in beslag genomen. "Steeds vaker gebeurt dat na tips van burgers", vertelde Vissers.
Afspraken over verwarde mensenDe politie kreeg in 2015 5000 keer te maken met voorvallen waarbij verwarde mensen waren betrokken.
Vissers: "Dat zijn er dertien per dag. Dat komt omdat de zorg voor mensen meer en meer naar de wijk verhuist. We hebben daarom goed afgesproken hoe we hiermee om moeten gaan. Zo wordt een verwarde man of vrouw niet meer met een politieauto weggebracht, maar in een ambulance."
Tevreden over samenwerkingHans Vissers is tevreden over de aanpak van de criminaliteit en de samenwerking met andere partijen. “Wij hebben veel bereikt, zeker gelet op de extra politie die nodig was door de komst van vluchtelingen en bij terreurpreventie. In 2016 gaat de politie ook zwaarder inzetten op de bestrijding van cybercriminaliteit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.