Video

Megasluisdeuren geplaatst in Tilburg: technisch hoogstandje Wilhelminakanaal is wereldprimeur

8 januari 2016 om 09:00
nl
De verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal in Tilburg is bijna klaar. Zaterdag worden de laatste twee grote sluisdeuren voor de nieuwe Sluis III geplaatst. Het is de eerste keer dat er zulke grote sluisdeuren geïnstalleerd worden. De sluis kan het hoogteverschil van het water in rap tempo met acht meter laten dalen of stijgen. De sluisdeuren zijn namelijk gemaakt van composiet, een licht en duurzaam materiaal, waardoor ze hetzelfde gewicht hebben als het water. Daarmee heeft Tilburg een wereldprimeur te pakken.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

Vorig jaar werden in een ander deel van de nieuwe sluis ook al twee van dit soort nieuwe sluisdeuren geplaatst, maar die waren een stuk kleiner.
Twee sluizen samen één nieuwe sluisDe nieuwe Sluis III maakt onderdeel uit van de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal in de textielstad. De nieuwe sluis III vervangt de huidige sluizen II en III. Daarnaast worden er nieuwe damwanden geplaatst en natuurvriendelijke oevers aangelegd.
Ook komt er een zwaaikom waar schepen kunnen keren. Op deze manier willen Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie werken aan een beter bevaarbaar Wilhelminakanaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.