Onderzoek in sportschool: niet getrainde ouderen binnen maand jonger en fitter

7 januari 2016 om 17:57
nl
Waar een maand bewegen en trainen in een sportschool al niet goed voor kan zijn. De sportschool als levenselixer. Je valt er 1,8 kilo bij af, het vetpercentage daalt met een half procent, je spierkracht en zuurstofopname gaan erop vooruit, je gaat je prettiger voelen en …last but not least: metingen wezen uit dat je zogeheten metabolische leeftijd een half jaar lager uitvalt dan je werkelijke leeftijd.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Maar al deze mooie constateringen gelden wel voor een specifieke groep. Voor 21 vrouwen en negentien mannen van gemiddeld 58 jaar. Ze deden mee aan een onderzoek van Fit4All Meerhoven, een sportschool in Eindhoven. Een aantal van hen was 'zelfs' ouder dan zeventig jaar.
Vier weken lang waren ze er minimaal drie keer per week in de weer, voor 35 euro. John van de Heijde is eigenaar van de sportschool en de man achter het onderzoek. Hij wilde weten wat sporten doet met mensen van een bepaalde (hoge) leeftijd voor wie sporten juist niet tot de dagelijkse activiteiten behoort.
Smaak te pakkenMeer dan de helft heeft zo de smaak te pakken gekregen dat deze vrouwen en mannen zich er vaker zullen laten zien.
Ongeveer zeven deelnemers zullen evenmin snel vervallen in een sportloos leven, maar zij houden het bij bescheiden activiteiten als op zijn tijd wandelen. Enkele deelnemers keren niet terug, omdat ze buiten de stad (waaronder Bergeijk) wonen.
Bredere aanpakVoor Van de Heijde is het onderzoek een opmaat naar een bredere aanpak. “Ik ga kijken of ik in de toekomst meer sportscholen in meer plaatsen bij een vergelijkbaar onderzoek kan betrekken. En of dit ook mogelijk is bij andere doelgroepen,” aldus Van de Heijde, die bij zijn initiatief hulp kreeg van de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven.
Ook huisartsen waren hierbij betrokken. De Universiteit Maastricht heeft plannen om naar aanleiding van deze pilot een meer wetenschappelijk onderzoek op te gaan zetten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.