'Ik kan dit alleen maar aanbevelen', ernstig zieke Eveline vertelt haar verhaal in Over Mijn Lijk

8 januari 2016 om 15:51
nl
De ernstig zieke Eveline Koopmans (32) is donderdagavond voor het eerst te zien geweest in het nieuwe seizoen van het BNN-programma Over mijn Lijk. Daarin vertelt de Eindhovense hoe het is om uitgezaaide baarmoederhalskanker te hebben.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

In de eerste aflevering stelde BNN alle deelnemers van het programma voor. De meesten die meedoen met de serie, hebben een ernstige vorm van kanker die op termijn dodelijk is. Dat geldt ook voor Eveline.
Pijn bij het vrijenRechtenstudente Eveline volgde twee masterstudies en was in de bloei van haar leven toen de vreselijke ziekte bij haar werd geconstateerd. In 2010 had ze pijn bij het vrijen. In eerste instantie weet ze dit aan stress en aan een drukke agenda. Maar al snel bleek baarmoederhalskanker de oorzaak van de pijn te zijn.
Chemotherapie en bestraling volgden in de hoop om Eveline te behandelen. Net toen ze in 2012 dacht genezen te zijn, bleken er op andere plekken in haar lichaam ook tumoren te zijn ontstaan. Een boodschap die niemand wenst te krijgen.
Veel gehuild"Alles zakt dan ineen. Het feit dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, is best erg. Maar er zijn veel mensen die het overleven. Bij het woordje 'uitzaaiing' raakte ik alleen echt in paniek", zegt Eveline eerlijk tegen presentator Valerio Zeno.
Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, kijkt Eveline het leven met twee twinkelende ogen aan. "De eerste dagen hebben we heel veel gehuild", vertelt ze. Maar daarna stond ze bij een vriendin buiten en voelde ze zich 'eigenlijk best rustig'. "De kracht die ik toen voelde, is eigenlijk nooit meer weggegaan."
ZIE OOK: Dankbaar voor kanker: Eveline Koopmans (31) uit Eindhoven 'had het nooit anders gewild'
Terug bij de basisDe vreselijke kanker bleek het leven van Eveline niet af te stompen, maar juist te verrijken. "De moetjes in mijn leven, binnen zoveel tijd afstuderen bijvoorbeeld, verdwenen. Je komt terug bij de basis als je zoiets overkomt."
Eveline heeft op dit moment geen tijd te verliezen en reist de wereld rond. Sinds ze weet dat ze ziek is, doet ze alleen maar leuke dingen. Ze reist een tot twee keer per maand naar verre landen en gaat ook nog eens trouwen. Thuis, in Nederland, is ze zelden.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=2mgzZ6NJhr8]
'Ik kan dit alleen maar aanbevelen'"Ik voel me heel erg verrijkt met het leven dat ik nu heb. Ik geniet gewoon. De handrem is er vanaf. Het lijkt alsof alle zintuigen op tweehonderd procent werken", reageert Eveline enthousiast in Over Mijn Lijk. "Ik zie wat ik nog wél heb. En ik heb heel veel."
Dat Eveline naar verwachting niet oud gaat worden, vindt ze niet zo erg. "Er zijn mensen die zeventig of tachtig worden en maar een tiende van het mooie leven hebben gehad dat ik heb. Het maakt me niets uit als ik straks op het sterfbed lig. Het gaat erom om wie ik ben en dat ik alles uit het leven heb gehaald dat er in zit. Ik kan dit mensen alleen maar aanbevelen."
ZIE OOK: Laatste wens in vervulling voor zieke schrijfster van dankbrief aan haar kanker
'Hoe gaat dit straks?'Voor haar partner, Erik, is het leven een achtbaan. "Het is onwerkelijk, maar tegelijkertijd ook heel werkelijk, omdat we nu in deze situatie zitten." Toch prijst Erik zichzelf gelukkig dat hij kan zien dat zijn Eveline zoveel geluk heeft en plezier haalt uit het leven, door bijvoorbeeld ook op reis te gaan met alleen vriendinnen.
Toch merkt hij ook dingen die minder leuk zijn, zoals wanneer hij alleen thuis is als Eveline op reis is, geeft hij toe. "Het alleen naar bed gaan en het alleen wakker worden zijn niet prettig. Natuurlijk vraag je je dan af: 'Hoe gaat dit straks?' Ik weet dat dit punt er komt, maar gelukkig is het nog niet zo ver."
Blij om mee te makenDe artsen gaven Eveline tot eind vorig jaar, maar ze staat nog volop in het leven. Ze kan dus zichzelf terugzien bij Over Mijn Lijk, terwijl dit voor sommige deelnemers niet het geval is. "Ik ben blij dat ik het nog mag meemaken, maar het is ook vreemd, omdat ik nu in een heel andere fase zit", vertelde ze eerder nog tegen de LINDA.[Tweet:body:https://twitter.com/OverMijnLijk/status/685213936547966976][Tweet:body:https://twitter.com/PatriciaKusters/status/685217234239787009][Tweet:body:https://twitter.com/SterinZorg/status/685217027661934593]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.