Video

Primeur: boeren en omwonenden sluiten akkoord over vestiging van één nieuw boerenbedrijf

8 januari 2016 om 17:22
nl
Boeren en omwonenden in het buitengebied van Ulicoten in de gemeente Baarle-Nassau hebben een akkoord gesloten over de vestiging van een nieuw boerenbedrijf in hun buurt. De overeenkomst werd vrijdag aangeboden aan de gemeente en de provincie, die er samen ruim 1,2 miljoen euro aan bij moeten dragen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het is voor het eerst dat boeren en hun buren in Brabant zo'n overeenkomst sluiten. Het gebied in de buurt van het Hondseind werd jaren geleden aangewezen als uitbreidingsgebied voor veebedrijven. Drie bedrijven elders uit het dorp zouden zich hier vestigen en op die manier plaats maken voor woningbouw.
'Megastallen Nee'Sonja Borsboom, die in de buurt woonde, tekende met anderen protest aan. Dat leidde uiteindelijk tot het burgerinitiatief 'Megastallen Nee', en later tot een provinciaal verbod op stallen groter dan anderhalve hectare.
Het resultaat van de onderhandelingen is dat er nu nog maar één nieuw veebedrijf komt. Van de andere twee is er één bedrijf dat vertrekt naar de gemeente Alphen Chaam. De andere boer stopt. De door de omwonenden gevreesde overlast wordt hiermee ingeperkt tot een acceptabel niveau. De bezwaarmakers in het buitengebied van Ulicoten krijgen bovendien een schadevergoeding.
Provinciebestuurder Anne-Marie Spierings ziet Ulicoten als een voorbeeld voor de andere zestig knelpunten in Brabant. Ze tekent daar wel bij aan dat de provincie niet aan alle zestig zoveel kan besteden als nu in Ulicoten. Daar betaalt de provincie ruim 1,1 miljoen euro aan mee, terwijl er maar een budget is van 5 miljoen voor heel Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.