'Meeste rechters vinden gedoogbeleid rond softdrugs niet werkbaar'

8 januari 2016 om 17:43
nl
Het softdrugsgedoogbeleid is volgens de meeste Nederlandse rechters niet werkbaar. Dat zegt oud-rechter Frits Lauwaars vrijdag in een debat over het gedoogbeleid in de Tilburgse coffeeshop The Grass Company.
Profielfoto van Emile Vaessen
Geschreven door
Emile Vaessen

Frits Lauwaars gaf ook aan dat hij ziet dat er steeds meer rechters in Nederland een uitspraak doen in het voordeel van coffeeshop-eigenaren. Volgens Lauwaars zie je dat rechters langzaam anders met het gedoogbeleid omgaan.
In dat debat gingen advocaat Gerard Spong, oud-rechter Frits Lauwaars en de Bredase burgemeester Paul Depla met elkaar in gesprek. De aanleiding voor het debat is de veroordeling van Tilburger Johan van Laarhoven in Thailand. Van Laarhoven was de oprichter van The Grass Company.
Rode loper criminaliteitDepla noemt het gedoogbeleid in Nederland een systeem waarbij er voor de criminaliteit een rode loper wordt uitgelegd. Paul Depla is een van de zeven burgemeesters die meewerkten aan het rapport 'Het failliet van het gedogen, op weg naar de cannabiswet', dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onlangs publiceerde.
Ook de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, die tevens leiding geeft aan de Brabantse 'henneptaskforce', werd uitgenodigd om aan het debat deel te nemen, maar hij gaf aan niet te kunnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.