'Bedreiging, intimidatie, smaad en laster', opgestapte wethouder doet aangifte

9 januari 2016 om 02:06
nl
Oud-wethouder Vincent van den Bosch (D66) van de gemeente Steenbergen heeft zijn aangifte tegen videoblogger Vladimir Hornicek en PvdA-fractievoorzitter Willem van den Berge doorgestuurd naar de pers. Hij beschuldigt het tweetal van bedreiging, intimidatie, smaad en laster.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat laat Van den Bosch weten in een persverklaring. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft de aangifte van de in opspraak geraakte politicus ontvangen.
Eind december heeft de ex-wethouder ruim één gigabyte aan bewijzen overhandigd aan de politie. “Wij verklaren ons bewust te zijn dat een aangifte een verzoek tot strafvervolging is”, zo valt te lezen in de aangifte.
Van den Bosch trad eind november af als wethouder na commotie over een filmpje van Vladimir Hornicek. Hij ontstak in woede en intimideerde de cameraman die de beelden vervolgens op YouTube zette.
ZIE OOK: 'Bedreigingen aanleiding vertrek', zegt geplaagde wethouder Vincent van den Bosch van Steenbergen
'Drugshandel en overvallen'Van den Bosch zei later dat hij door vermoeidheid overmand was en dat de cameraman hem al maanden hinderlijk achtervolgde. Daar gaat de Steenbergenaar in de aangifte inhoudelijk dieper op in. “Vladimir staat bekend als crimineel, die overtredingen heeft begaan als molesteren van mensen op straat, winkeldiefstal, overvallen op een tankstation, slopen in horecagelegenheden, drugshandel.”
Volgens de ex-wethouder heeft Vladimir weinig respect voor het openbaar bestuur en bedreigt hij mensen. Van den Bosch is in zijn aangifte ook fel op het optreden van Van den Berge in de media. “Het gaat hier om smadelijke en lasterlijke uitingen. Van den Berge doet alsof ik al een reeks incidenten achter de rug heb. Hij heeft deze zelf geschapen om daar vervolgens aan te kunnen refereren.”
ZIE OOK: Aftreden Vincent van den Bosch geen verrassing voor Steenbergse politiek: ‘Positie was onhoudbaar'
'Eerste uitglijder'Van den Berge benadrukt dat hij als wethouder prima heeft gefunctioneerd en dat het incident met Hornicek ‘de eerste en enige uitglijder’ in zijn loopbaan is geweest.
Het Openbaar Ministerie gaat zich over de aangifte buigen. Eind december werd Van den Bosch in de gemeenteraad opgevolgd door de 61-jarige Marijke Vos.
Videoblogger Vladimir Hornicek vindt dat hij door ex-wethouder Van den Bosch ten onrechte wordt beschuldigd. "Ik wilde eigenlijk niet met modder gooien en het oordeel van de rechter afwachten. Pas daarna wilde ik een weerwoord geven", vertelt Hornicek.
De beschuldigingen van Van den Bosch schieten echter in het verkeerde keelgat. Hornicek: "We hebben allemaal weleens een jeugdzonde gehad, maar ik ben absoluut geen crimineel. Ik heb nog nooit iemand gemolesteerd. Laat Van den Bosch maar één naam noemen. Verder zit ik niet in de drugshandel, heb ik niets gestolen, geen tankstation overvallen en niets gesloopt in een horecagelegenheid."
Het gaat volgens de videoblogger om het filmpje waarin hij door Van den Bosch 'een dorpsgek wordt genoemd en een hersenloze.' "Daar moet de rechter nog over oordelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.