Video

Drugsafval komt via mestlozing in mais terecht: 'Klagen over stank haalde niets uit'

9 januari 2016 om 12:55
nl
Voor het eerst is drugsafval aangetroffen in landbouwgewassen zelf. In Someren hebben onderzoekers een lage concentratie afvalstoffen van xtc-productie aangetroffen in mais dat normaal gesproken werd verkocht als veevoer.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Dat meldt de NOS zaterdag. De mais staat op een akker en is niet geoogst. In de mais zijn de afvalstoffen gevonden. Op de bijbehorende boerderij werd in maart vorig jaar een groot xtc-laboratorium opgerold, waar criminelen miljoenen xtc-pillen hebben gemaakt.
GierputtenChemisch afval verdween in de gierputten. De boer heeft afgelopen voorjaar een deel van de vervuilde mest uitgereden over zijn land en daar mais geplant.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bevestigt dat er 'lichte concentraties drugsafval’ zijn aangetroffen. Omdat het onderzoek nog loopt, wil de dienst geen nadere details geven. De mais is volgens de NVWA niet in de voedselketen beland.
'Not amused'Gedeputeerde Johan van den Hout is 'not amused' dat het drugsafval via een lozing op het land in de gewassen terecht is gekomen. "Het gaat om 1,5 hectare en in principe is de eigenaar van de grond daar verantwoordelijk voor. Ik kan me voorstellen dat de financiën om het spul op te ruimen niet toereikend zijn, maar dan is de gemeente aan zet. Dat is niet gebeurd en ook de provincie is niet ingelicht."
Volgens Van den Hout vinden er steeds minder lozing plaats in de vorm van jerrycans, maar zoeken criminelen nieuwe manieren om het afval te lozen. "Waterschappen hebben al verhoogde concentraties waargenomen in het rioolwater. Ook zouden boeren onder druk worden gezet om het afval in de gierkelders te lozen. Dat is onacceptabel. Omwonenden moeten er geen last van hebben. De vervuilde grond moet volgende week worden opgeruimd."
Buurtbewoonster Antoinette Meulendijks klaagt over een 'penetrante lucht'. "Mijn dochter heeft daardoor last van de luchtwegen. We hebben de ramen met tape afgeplakt. De burgemeester geeft geen of weinig reactie op onze klachten en oproepen. Hij is nalatig en ik vind hem aansprakelijk."
Burgemeester Veltman wil nog geen reactie geven. Maandag is er overleg op het gemeentehuis in Someren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.