Video

Niet slapen, geen drank en vooral heel hard doorwerken: 24 uur bouwen aan een carnavalswagen

9 januari 2016 om 14:20
nl
Carnaval valt vroeg dit jaar. Nog maar vier weken en de carnavalswagens moeten klaar zijn. Om een beetje tempo te maken met de bouw organiseert carnavalsvereniging De Leutige Krabben uit Bergen op Zoom een 24 uur durende marathon. Niet slapen, geen alcohol en vooral heel hard doorwerken.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

"We hebben nog maar vier weken te gaan en dan moet het af zijn", legt voorzitter Hans van Balen uit. "Normaal bouwen we 's avonds van zeven uur tot tien. Maar met zo'n marathon kun je echt grote slagen maken." De marathon begon vrijdagavond om zeven uur.
Geen bierIn de loods zijn jongens en meiden van allerlei leeftijden aan het zagen, schuren, lassen en verven. "Er zijn veel nieuwe jonge mensen bij de vereniging gekomen de laatste tijd en die hebben dit bedacht", vertelt Joey die de hele nacht heeft doorgewerkt.
Hij oogt nog fris na een nachtje doorhalen. "We hebben bewust gekozen om geen bier te drinken tijdens deze marathon, zo blijf je scherp en dat voorkomt ongelukken. We willen gewoon vooral hard doorwerken."
"Maar het is ook heel gezellig", zegt Tom met een schorre stem van het zingen. Ook de dames die meebouwen zijn nader tot elkaar gekomen. "We zijn daar met z'n vieren even gaan liggen", vertelt een van de meiden terwijl ze na een halfzacht tweepersoons luchtbed wijst dat in de hoek van de kantine ligt.
Net de intocht van SinterklaasDe wagen moet uiteindelijk een verhaal over ons carnavals-DNA vertellen. "Met bollen die we molekullen noemen", legt voorzitter Hans uit. Wouter staat in zijn oranje overal zo'n molekul te schuren. "We zijn al een heel eind. Inmiddels kunnen heel wat delen al geverfd worden." Hij weet zeker dat de wagen over vier weken af is. "Het is ieder jaar weer spannend, maar het is net als de intocht van Sinterklaas, dat komt toch altijd goed."
Zaterdagavond om zeven uur is de marathon voorbij. Dan hoopt de organisatie grote stappen te hebben gezet. "Ik trek dan wel een biertje open", zegt Wouter lachend. "Dat hebben we dan wel verdiend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.