Wereldprimeur in Tilburg: megasluisdeuren in sluis geplaatst - Omroep Brabant
Video

Wereldprimeur in Tilburg: megasluisdeuren in sluis geplaatst

9 januari 2016 om 15:33
nl
Rijkswaterstaat spreekt van een wereldprimeur: de nieuwe kunststof-composietdeuren die zaterdag zijn geplaatst in sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg. Niet eerder werden sluisdeuren van composiet van deze afmetingen (6,2 bij 12,9 meter) geplaatst. De puntdeuren kunnen een verschil in waterstand van maar liefst 7,90 meter keren.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Composiet is een vezelsterke kunststof, die sterk, licht en onderhoudsarm is. Een belangrijk duurzaam voordeel is dat de sluisdeuren een twee- tot driemaal langere levensduur hebben dan conventionele deuren van hout of staal, omdat composiet niet vergaat. Daarnaast is er veel minder slijtage, meldt Rijkswaterstaat.
ZIE OOK: Megasluisdeuren komen aan in Tilburg: technisch hoogstandje Wilhelminakanaal is wereldprimeur
Gezamenlijk initiatiefDe keuze voor composiet is een gezamenlijk initiatief van de provincie Brabant, Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Heijmans/Boskalis. De sluisdeuren zijn geproduceerd door het Nederlandse bedrijf FiberCore Europe, constructiebedrijf Hillebrand zorgt voor de montage.
Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt breder en dieper gemaakt. Ook worden de huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe, komen er nieuwe damwanden en natuurvriendelijke oevers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.