Video

Justitie niet blij met bewakingsbeelden op internet: 'Kans dat onderzoek verstoord wordt'

10 januari 2016 om 17:21
nl
Daders worden steeds vaker door bewakingscamera's of mobiele telefoons opgenomen en het internet opgeslingerd. Justitie is daar niet altijd blij mee, omdat het het onderzoek zou kunnen belemmeren. Ook kan de veiligheid van betrokkenen zo in gevaar raken.
Profielfoto van Hamacher Stan
Geschreven door
Hamacher Stan

Beelden van een inbreker die de kassa van tennisvereniging Riel probeert open te breken werden maar liefst 600.000 keer bekeken. Fery van Autreve, penningmeester van de club zette de bewakingsbeelden online. Hij zou het zo weer doen: "Ik denk niet dat we daar iemand kwaad mee gedaan hebben."
Risico'sIn steeds meer zaken spelen videobeelden een rol. Slachtoffers of omstanders zetten de beelden van een misdrijf steeds vaker direct op internet. Justitie heeft liever dat bewakingsbeelden aan haar worden afgegeven, zodat zij kan kijken of het eventueel nuttig is om de beelden openbaar te maken.
"Als mensen het zelf op hun eigen Facebookpagina zetten, lopen ze het risico dat ze er zelf bij betrokken worden", zegt persofficier Linda van den Oever. "Er is ook kans dat het onderzoek verstoord wordt."
De officier houdt het liefst de regie zelf in handen, zodat schokkende beelden gecensureerd kunnen worden en omstanders die in beeld komen zoveel mogelijk anoniem kunnen blijven.
Rechters blijToch zijn rechters wel blij met de ontwikkeling dat mensen filmen wat er gebeurt in hun omgeving. Persrechter Lieneke de Klerk van de rechtbank Oost-Brabant: "Beelden zijn vaak duidelijker dan woorden op papier.
Als je kunt zien wat er is gebeurd, kan dat in het voordeel van de verdachte werken, omdat het beeld laat zien dat het minder heftig was dan het op papier leek te zijn." Maar het kan juist ook tegen de verdachte werken, omdat het vergrijp duidelijk op beeld te zien is.
Regelmatig hoor je advocaten in de rechtszaal zeggen dat de verdachte al genoeg gestraft is doordat hij de rest van zijn leven op internet te zien is, maar de rechter laat zich daar maar zelden door leiden. "Ik ken daar wel voorbeelden van, maar heel vaak gebeurt het niet", aldus De Klerk.
Nieuwe kassaIn Riel hebben ze dankzij de beelden op internet een spiksplinternieuwe kassa gekregen, voor niks. Zij hebben hun lesje geleerd. "Vanaf het nieuwe seizoen is er geen geld meer bij ons aanwezig", zegt Van Autreve.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.