'Pijnlijk', deken René Wilmink door gelovigen uit kerk in Veldhoven gezet

10 januari 2016 om 15:46
nl
Deken René Wilmink is zaterdagavond tijdens een viering van geloofsgroep Oase in Veldhoven de Heilige Jozefkerk uitgezet. Iets dat de deken in achttien jaar naar eigen zeggen nog nooit heeft meegemaakt. “Pijnlijk”, noemt hij het.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De commotie ontstond nadat de deken aan het begin van de viering het woord nam en de tientallen aanwezigen meedeelde dat het wat deze viering betreft ging om een privé-initiatief.
Een viering die daarom ook door het parochiebestuur van de parochie Christus Koning verboden was.
De maat volVolgens woordvoerder Frank Bockholts namens de Oase-groep moesten zij uit de media vernemen dat het parochiebestuur de bijeenkomst verboden had. Terwijl de viering volgens hem ruimschoots van tevoren was aangekondigd.
Toen de deken na zijn woordje aan het begin van de viering de aanwezigen dan ook opriep naar huis te gaan, was voor veel aanwezigen de maat vol.
Een aantal van hen liep naar voren, vormde een kring rond het altaar en verzocht de deken en de andere aanwezige bestuursleden van de parochie te vertrekken. Dit deden zij uiteindelijk waarna de rust terugkeerde.  'Ruimte opgeëist'Wat er door het parochiebestuur met ‘privé’ wordt bedoeld, weet volgens Bockholts niemand. Volgens deken Wilmink was de viering echter georganiseerd door ‘een externe organisatie’ die wat hem betreft ‘een ruimte van de parochie heeft opgeëist’.  
Onzin, meent Bockholts. “De bijeenkomst was georganiseerd door een gebedsvieringgroep van de parochie.”
Parochianen in Veldhoven zijn al langer verbolgen over de gang van zaken binnen de Veldhovense fusieparochie, die in 2013 is opgericht. Zo erg zelfs dat ze zich eind 2013 tot het Vaticaan richtten om een parochiefusie terug te draaien.
'Alleen maar dictaten'Probleem is volgens Bockholts dat het parochiebestuur ‘niet toegankelijk is’. “Er komen alleen maar dictaten. En wanneer wij met voorstellen komen, krijgen we geen antwoord.” Deken Wilmink op zijn beurt zegt hierop ‘altijd tot gesprek bereid te zijn’.
Op 13 februari staat er een nieuwe bijeenkomst gepland van de Oasegroep. Dit is weer in de Heilige Jozefkerk in Veldhoven. Ook deze viering zal door het parochiebestuur verboden worden, zo laat deken Wilmink weten.
'Alleen maar verliezers'Beide partijen zeggen te hopen dat het voor 13 februari nog tot een gesprek komt. Want over één ding zijn ze het in elk geval roerend eens. Op dit moment kent de situatie volgens zowel Bockholts als volgens de deken 'alleen maar verliezers'.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.