Keihard werken op open dag bij woagenbouwers in Kielegat: ‘De deadline komt wel dichtbij’ [FOTO'S]

10 januari 2016 om 16:59
nl
We hebben de oliebollen van de nieuwjaarsborrels nog maar net achter de kiezen, maar daar zijn ze in Breda al helemaal niet meer mee bezig. Want over een maandje barst carnaval los in onze provincie en dat betekent dat er nog keihard gewerkt moet worden - vaak zelfs met wat handen minder dan voorheen.
Profielfoto van Jolien van de Griendt
Geschreven door
Jolien van de Griendt

De Kielegatse Woagenbouwers lieten zondag alvast zien wat voor moois we over een paar weken kunnen verwachten.
>>> Bekijk de hele fotoreportage hier<<<
“De grootste stukken zijn al af”, vertelt het ‘hoofd techniek’ van carnavalsvereniging de Narrekoppen. “Maar we moeten nog een grote pop en alles mooi afwerken, dus we hebben nog zat te doen.” Zelf sleutelt hij nog even verder met wat stekkers. “Om ervoor te zorgen dat de boel aan en uit kan als dat nodig is.”
Jaartje overslaanVoor carnavalsvereniging W?rom is het een wat minder vrolijk jaar: ze hebben er net voor moeten kiezen niet meer te lopen. “Een heel moeilijk besluit”, vertelt een van de bouwers. “Maar we kregen het simpelweg niet rond. Normaal gesproken staan we elke avond met een man of tien te bouwen, nu zijn het er meestal maar drie of vier.”
ZIE OOK: Beveiligers en vrijwilligers tijdens carnaval extra alert op mogelijke terroristen
Toch wordt er nog flink geklust aan Kever, een brandweerwagen en een ‘Spyker’. “We gaan proberen die volgend jaar alsnog in te zetten. Hoe precies, dat houden we nog even geheim.”
Bouwers gezochtOok andere verenigingen kunnen nog wel wat helpende handjes gebruiken. Bij cv De Meikevers hangen briefjes met ‘Hedde gij zin om onze bouwploeg te versterken?’ en ook bij de Narrekoppen zijn ze niet onbezorgd. “Het gaat bij ons nog, maar je merkt dat het moeilijker wordt”, vertelt een van de bouwers.
“We moeten zorgen dat we de jeugd vast weten te houden. Maarja, die krijgen ook verkering en gaan verhuizen enzo. Begrijpelijk, hoor, maar ze zouden hun vriendjes en vriendinnetjes eigenlijk gewoon binnen Breda moeten zoeken”, grapt hij.
VeiligheidDit jaar zijn de veiligheidsmaatregelen tijdens de optocht in Breda flink aangescherpt. Ook aan vrijwilligers wordt gevraagd om extra goed op te letten. "De vrijblijvendheid is eraf", vertelde John Kuijlaars, veiligheidscoördinator van de optocht in Breda vorige week tegen Omroep Brabant.
"Vroeger liepen vrijwilligers vooral naast de wagens om de deelnemers in de gaten te houden. Nu moeten ze écht hun ogen en oren de kost geven en opletten of er iets verdachts gebeurt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.