Video

David Bowie (69) overleden, muziekjournalist Jean-Paul Heck uit Bergen op Zoom reageert geschokt

11 januari 2016 om 09:36
nl
De Britse popzanger David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij leed al anderhalf jaar aan de ziekte. Muziekjournalist Jean-Paul Heck uit Bergen op Zoom interviewde David Bowie in 2002 in New York. Heck is geschrokken van het nieuws. "Het is een beetje te vergelijken met toen Freddie Mercury overleed. Zo ervaar ik dat nu ook weer. Je verwacht het niet."
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

“We weten natuurlijk dat David Bowie een aantal jaar geleden problemen met zijn hart had. Er is zelfs sprake geweest dat de zanger toen een hartaanval heeft gehad. Maar de laatste twee, drie jaar leek het heel goed te gaan met hem. Hij zag er goed uit en bracht zelfs nieuwe albums uit. Vanuit die optiek komt het overlijden erg onverwacht”, vertelt Jean-Paul Heck.
"Het lijkt wel geregisseerd." Jean-Paul Heck doelt daarmee op de teksten van de nummers op het nieuwe album 'Blackstar' van David Bowie. "Maar ik moet daar nog eens goed naar kijken", aldus de popjournalist. Het album kwam vrijdag, op de verjaardag van Bowie, wereldwijd uit.
'Bowie maakte meeste indruk'Van alle sterren die de muziekjournalist ooit mocht spreken, maakte Bowie de meeste indruk op hem. In 2002 interviewde Heck de poplegende drie kwartier lang in een hotelsuite in New York. "Het was een heel bijzonder mens. Een hele intelligente man, charmant en heel eerlijk."
Van Bowie kan gezegd worden dat hij een grote stempel op de popmuziek in zijn algemeenheid heeft gedrukt. “Hij is een van de allergrootste vernieuwers van de generatie”, aldus Heck. David Bowie werd in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door, onder meer met het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust.
Nummer 1-hitsVervolgens werd de rockartiest ook een popster in de VS met zijn hit Fame van het album Young Americans. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits, waaronder Space Oddity en Golden Years.
Na de hartproblemen in 2004 volgde een stille periode, maar in 2013 kwam album The Next Day op één en breekt de tentoonstelling over hem in het Londense Victoria& Albert Museum verkooprecords. De superster die zo'n 140 miljoen albums verkocht was terug.
Opmerkelijke kledingBowie trad al geruime tijd niet meer op. Het laatste optreden was op een liefdadigheidsevenement in New York in 2006. Hij stond bekend als dandy, vanwege zijn opmerkelijke kleding.
[YouTube:Body:https://youtu.be/7icGpchTH4c][YouTube:Body:https://youtu.be/YoDh_gHDvkk][YouTube:Body:https://youtu.be/9G4jnaznUoQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.