Aydin C. die Amanda Todd tot zelfmoord zou hebben gedreven, vindt dat hij al te lang vastzit

11 januari 2016 om 19:41
De Tilburger Aydin C., verdachte in de geruchtmakende Amanda Todd-zaak, zit al twee jaar vast zonder dat hij berecht is. Dat is in strijd met Europese verdragen, zo zegt advocaat Christian van Dijk. Hij vroeg daarom maandag in de rechtbank van Amsterdam nogmaals om zijn cliënt voorlopig vrij te laten, maar zonder succes.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

"Het Europese Hof zegt dat je binnen twee jaar berecht moet zijn. Die termijn zijn we al gepasseerd."
Achter gesloten deurenC. zou de 15-jarige Canadese Amanda Todd tot zelfmoord hebben gedreven door haar af te persen met beelden waarop ze uit de kleren ging. Het verhaal van Todd werd wereldwijd bekend, doordat het meisje vlak voor haar zelfmoord een aangrijpende video op YouTube plaatste. In Nederland wordt C. verdacht van aanranding en afpersing van 36 meisjes via de webcam.
Maandag werd tijdens een voorbereidende rechtszitting afgesproken dat delen van de rechtszaak achter gesloten deuren plaats zullen vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het spreekrecht dat slachtoffers krijgen en om privacygevoelige informatie over slachtoffers.
Tegen uitlevering aan CanadaZondag werd bekend dat als C. wordt veroordeeld in de zaak rond de tiener Amanda Todd, hij zijn straf in Nederland mag uitzitten. Canada heeft Nederland inmiddels gevraagd om C. uit te leveren. Over dat uitleveringsverzoek wordt apart een rechtszaak gevoerd. Advocaat Christian van Dijk verzet zich tegen de uitlevering van zijn cliënt aan Canada. "Dat bevecht ik zonodig tot het Europese Hof." In april start de Nederlandse strafzaak tegen Aydin C.

Wachten op privacy instellingen...