Steeds minder kroegen in Brabant, 'rookverbod belangrijke oorzaak vele sluitingen'

11 januari 2016 om 20:32
nl
Het aantal kroegen in Brabant is de afgelopen jaren sterk afgenomen. In 2008 telde onze provincie nog 2115 cafés. Begin 2015 was dit aantal met ruim 12 procent gedaald tot 1850. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De verkopen van kroegen liggen nu al bijna twee jaar lang ruim een kwart onder het niveau van ‘topjaar’ 2007. Waar restaurants en hotels langzaam opkrabbelen, blijven cafés ver achter.
RookverbodDe totale omzet van cafés in Nederland was in het derde kwartaal van 2015 ruim een kwart lager dan in 2007. Volgens het CBS is het rookverbod in de horeca, dat van kracht ging in 2008, een belangrijke oorzaak voor de vele sluitingen van kroegen.
Uit cijfers blijkt dat de grootste dalingen zich de afgelopen jaren voordeden in de provincies Groningen, Drenthe en Limburg. Daar liep het aantal cafés met ruim twintig procent terug.
Klein lichtpuntFlevoland was de enige provincie met een toename van het aantal cafés. De meeste cafés zijn gevestigd in Noord-Holland (2100), de minste in Flevoland (110).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!