Politiemol Mark M. zwijgt in rechtbank terwijl advocaat en justitie er 'mooi schouwspel' van maken

12 januari 2016 om 13:35 • Aangepast 21 november 2020 om 13:28
nl
Verdachte Mark M. heeft zich de afgelopen maanden beroepen op zijn zwijgrecht. M. stond dinsdagmorgen voor het eerst voor de rechter, maar ook in de rechtbank zweeg de verdachte.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Mark M. wil niet meewerken aan het onderzoek. Hij wordt verdacht van het doorverkopen van geheime informatie aan Brabantse drugsorganisaties. Vandaag bleek in de rechtbank dat Mark M abonnementen verkocht op politie-informatie aan criminelen. Hij kreeg vijfduizend euro per abonnement. In totaal verkocht hij informatie aan 48 klanten. De geschatte winst die de politiemol maakte ligt boven de acht ton.
VluchtgedragMark M. is zelf ook aanwezig bij de zaak. Hij zei niet veel. Tot het ging om zijn mogelijk vluchtgedrag. Toen wilde de verdachte wel wat zeggen. Kort, maar toch.

Wachten op privacy instellingen...

Doordat Mark M. zwijgt, denkt justitie dat er nog altijd zaken zijn die politie en justitie niet ontdekt hebben. Advocaat Jan Hein Kuipers vindt juist dat zijn cliënt al veroordeeld is in de media.
Het ging over en weer tussen de officier van justitie en advocaat Kuijpers die er volgens onze verslaggever er een 'mooi schouwspel' van maakten. Het juridisch steekspel ging over het hoofd van Mark M. heen die zwijgend toehoorde.
Zo verweet Kuijpers het OM 'pietje paniekgedrag', iets wat door de officier fel werd tegengesproken. Volgens justitie was het OM niet in paniek, is het niet in paniek en zal het ook niet in paniek raken.

Wachten op privacy instellingen...

GelektDe afgelopen maanden is er volgens Kuijpers zoveel informatie door het Openbaar Ministerie gelekt, dat er van een eerlijk proces nauwelijks nog sprake is. Volgens de advocaat is het dossier flinterdun waar het gaat om betalingen aan M.
Kuijpers pleitte ervoor dat zijn cliënt op voorwaarden vrij komt. Hij heeft hoge schulden en moet kunnen werken om die te betalen. De rechtbank besloot echter dat Mark M. en medeverdachte Mark S. vast blijven zitten.
Volg de zaak via verslaggevers Emile Vaessen en Imke van de Laar op Twitter.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.