Boeren vrezen megavarkensstal in Nijnsel: ‘Zo'n stal is niet meer van deze tijd’ - Omroep Brabant

Boeren vrezen megavarkensstal in Nijnsel: ‘Zo'n stal is niet meer van deze tijd’

12 januari 2016 om 12:22
nl
De familie Verhagen uit Veghel wil een megavarkensstal met 18.000 varkens bouwen aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. De buurt is daar fel op tegen. Niet alleen vanwege stankoverlast. Ook omdat bestaande familiebedrijven in de veehouderij door de komst van de megastal niet meer kunnen uitbreiden. De nieuwe stal zou hun uitbreiding op slot gooien.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

"Er is een maximaal aantal varkens wat er in een regio mag zijn. Met de komst van deze stal worden de mogelijkheden om uit te breiden voor de omliggende bedrijven kleiner", zegt Hans van Duijnhoven, eigenaar van een familiebedrijf met 2500 varkens.
Een beschaafde dialoogSamen met een aantal andere boeren en omwoners richtte Van Duijnhoven de actiegroep De Bleieven op. "We noemen het zelf een re-actiegroep. omdat het een reactie is op iets waar we zelf niet om gevraagd hebben", legt Van Duijnhoven uit. De groep wil geen verhit debat voeren, maar een dialoog voeren.
De nieuwe stal van de familie Verhagen zou op het lege terrein naast de boerderij van Van Duijhoven komen te staan. Ook buurman Tonny van Zutphen, ook lid van de re-actiegroep, is niet blij met de plannen voor die stal. Hij is melkvee- en varkenshouder. "Ik heb niks tegen varkens, maar dit zijn er gewoon te veel. Bovendien is het niet meer van deze tijd, mensen zitten hier niet meer op te wachten", zegt Van Zutphen.
[tweet:body:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/686833914397212672]
Uitzicht verdwijnt Hoewel dit een onenigheid tussen varkensboeren lijkt te zijn, zitten in de re-actiegroep ook gewone burgers zonder varkens. Willemien Witlox kijkt uit op het terrein waar de stal zou moeten komen. "Afgezien van de stank die zo'n stal oplevert, ben ik vooral m'n mooie uitzicht over het land kwijt. Dit zorgt bovendien voor een waardevermindering van mijn huis."
Reactie eigenaar stalDe familie Verhangen die de stal wil bouwen spreekt over een complexe zaak met een lange voorgeschiedenis. “We hebben begrip voor de onrust bij een aantal omwonenden, maar zijn er tegelijkertijd van overtuigd dat we, wanneer we in gesprek blijven, tot een acceptabele oplossing kunnen komen”, zo schrijft de familie in haar reactie.
Een vergunning voor de stal van Verhangen is nog niet rond. De raadsleden van de gemeente Sint-Oedenrode worden vanavond door beide partijen geïnformeerd over hun standpunten in een extra commissievergadering. Er zal vanavond nog geen besluit worden genomen, dat volgt later pas. De nieuwe stal zou in 2020 af moeten zijn.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.