Theatermaakster Floor Huygen van Theater Artemis overleden

12 januari 2016 om 17:12
nl
Theatermaakster Floor Huygen is zondagavond overleden. Tot bijna vier jaar geleden was zij artistiek leider van Theater Artemis in Den Bosch. Ze is 59 jaar oud geworden. Floor moest vier jaar geleden afscheid nemen van Artemis door een hersenziekte.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Huygen was een theatermaakster met heel eigen ideeën; zowel bij Artemis als daarvoor bij ZT/Hollandia in Eindhoven maakte zij opvallende voorstellingen. Met het door haar geregisseerde 'Woeste Hoogten, Rusteloze Zielen' kreeg Theater Artemis zelfs veel waardering in New York. In Nederland won deze voorstelling De Gouden Krekel, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater.
Niet makkelijk te interviewen Met haar bescheidenheid én haar verbeelding die in een gesprek alle kanten op kon dwalen, was Floor Huygen niet altijd de makkelijkste interviewkandidaat. Maar de veelheid aan gedachten en associaties die ze tijdens zo'n gesprek te berde kon brengen, had ze in haar voorstellingen altijd goed onder controle.
Bij Theater Artemis (waar ze startte in 2005) begon ze te morrelen aan de leeftijdsgrenzen die tot dan in het jeugdtheater zo normaal waren. Ze maakte voorstellingen voor kinderen én hun ouders waarbij ze absoluut niet door de knieën ging. Haar jeugdtheater mocht ergens over gaan; kleine kinderen konden zo maar getrakteerd worden op grote thema's waarmee ze dan op hun manier vaak uitstekend uit de voeten konden.
King Corn Veel eerder was Floor Huygen een van de eersten die werkten aan 'interviewvoorstellingen'. In de monoloog 'King Corn' (1997) - gebaseerd op een tijdschriftinterview - kwam onder haar handen de bewaker tot leven van een oude Leidse meelfabriek. Ook dat was een voorstelling waarmee ze  veel waardering oogstte.
Andere gedenkwaardige voorstellingen van Floor Huygen waren: De Reis van een Rus, Pakman, Varkens/Boeren, Drie Monniken en Lena en Willem. In 2011 won Theater Artemis onder leiding van Floor Huygen de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Noord-Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.