Video

NAC-fans krijgen vrijdag eigen kroeg in Volendam: 'De Dijk wordt geel-zwart'

12 januari 2016 om 20:47
nl
De supporters van NAC Breda krijgen vrijdag in Volendam hun eigen kroeg. Café 't Gat van Nederland, op de bekende Volendamse Dijk, zal voorafgaand aan het duel FC Volendam-NAC als ontmoetingsplaats dienen voor de fans uit Breda. De horecazaak zal versierd worden in de geel-zwarte clubkleuren van NAC, zo heeft initiatiefnemer Winnie Bogers met de kroegbaas afgesproken.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Het idee voor een eigen kroeg op de Volendamse Dijk komt van Winnie Bogers, al vele jaren NAC-fan in hart en nieren. Het is niet de eerste keer dat hij het palingdorp aandoet omdat zijn club er speelt. Net als veel andere NAC-supporters heeft hij daarom ruim vooraf een plan gemaakt voor het tripje.
Op zoek naar een café"We hebben met een man of twintig al maanden van te voren een hotel geboekt", zo vertelt Bogers. "En we willen daar natuurlijk lekker bourgondisch een pilsje drinken en een hapje eten. Maar er komen nog veel meer supporters en die willen dat natuurlijk ook. Dus ik ben op zoek gegaan naar een café. Nou, 't Gat van Nederland heet ons graag welkom. Ik denk dat er tussen de vier- en vijfhonderd man naar Volendam komen uit Breda. Volle bak dus, we gaan ervoor."  
"Ik heb ze gewoon gebeld", vervolgt Winnie Bogers. "En ik kreeg Kees aan de lijn. Die vond het top, maar moest nog wel wat dingen regelen. Hij belde daarna snel terug en zei dat we welkom zijn. Het wordt echt een NAC-café aan de de Dijk, we gaan het geel-zwart maken. Uiteraard wel op een leuke en ludieke manier."
Geen narigheid maar feestjeKees is Kees Jonk, de uitbater van 't Gat van Nederland. "Ik heb contact gehad met de politie van Volendam en die vinden het ook wel leuk", zo zegt de kroegbaas. "Het is altijd gezellig met NAC en ze zijn ook blij dat alles dan gecentreerd is. We houden er wel een beetje rekening mee, maar in principe verwachten we geen narigheid. We gaan ervan uit dat het gezellige bourgondiërs zijn, die NAC'ers."    
Of de lokale overheid blij is met het initiatief, lijkt de vraag. NAC-fans zijn van de burgemeester van Volendam pas na zes uur 's avonds welkom in het dorp. De wedstrijd begint om acht uur. Dat wordt een lastig verhaal: "Er zijn er zo'n 250 of 300 die al een hotel of kamer geboekt hebben", zegt Winnie Bogers over de meereizende NAC-supporters. "Dus die zijn er al vrijdagochtend. Die lopen er toch al, dus die kan je beter centreren. Dat is toch ideaal voor een feestje."  
FrustratieDe uitwedstrijd van NAC tegen Volendam kan een mooie testcase zijn. Onder de aanhang van de Bredase club heerst namelijk al een tijdje flinke ontevredenheid over de manier waarop zij naar uitwedstrijden moeten reizen. Vaak zijn de supporters -met als argument veiligheid- verplicht om dat georganiseerd te doen, via de zogenaamde combi-regeling. Daarnaast krijgt NAC vaak erg weinig toegangskaarten van de andere clubs uit de Jupiler League voor de uitduels. De clubraad van NAC maakt er flink werk van om dat te veranderen.
"De burgemeesters en politie moeten zorgen dat wij gewoon naar de uitwedstrijden kunnen", zegt Sander Rademaker, voorzitter van de Clubraad. "99,9 procent zijn gewoon goedwillende supporters en ik zie daarom het probleem niet. De laatste jaren zijn er geen incidenten geweest, dus er is geen reden om niet met NAC mee te mogen reizen. Dat is erg gefrustreerd en we moeten met z'n allen in gesprek om te kijken naar een reële oplossing voor dit probleem."
'Minder praten, meer actie'De clubraad van NAC ondernam dan ook al actie. "We hebben een brief gestuurd naar alle directies van de clubs en alle burgemeesters van de Jupiler League-speelsteden. Vanuit de clubs is er door geen enkele directie gereageerd. Wel door de burgemeesters,maar die reacties zijn vaak standaard."
"We hebben ook met de KNVB om de tafel gezeten en ik weet dat de KNVB ook staat voor gastvrij en toegankelijk voetbal. Maar het gaat met hele kleine stapjes, naar mijn mening veel te langzaam. Ik zie liever op dat gebied dat er minder gepraat wordt en dat er meer actie volgt. De praktijk blijkt nogal eens anders dan dat er aan tafel gezegd wordt. Ik kan me voorstellen dat als het niet anders wordt er acties of statements gemaakt gaan worden door de NAC-fans", zegt voorzitter Sander Rademaker.  
NAC-fan Winnie Bogers gaat voorlopig gewoon naar Volendam. "De Dijk wordt vrijdag geel-zwart."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.