Video

Agenten belaagd en mishandeld in Oss, slechts één verdachte hoort straf van rechter

13 januari 2016 om 18:27 • Aangepast 21 november 2020 om 13:28
nl
Slechts een van de drie mannen die verdacht werden van het gebruik van geweld tegen twee agenten in Oss, kreeg woensdag een straf van de rechter te horen. Deze 41-jarige verdachte uit Oss kreeg een werkstraf van 100 uur. Hij was de enige die spijt betuigde. De andere twee verdachten konden niet berecht worden. Daar zal meer onderzoek voor nodig moeten zijn.
Profielfoto van Verkuijlen JosProfielfoto van Hessel Rippe
Geschreven door
Verkuijlen Jos & Hessel Rippe

Ook werd hem een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen opgelegd. Ook zal hij de schade moeten betalen die de agenten opliepen door de mishandeling. Als de andere twee ook worden veroordeeld, zullen zij mee moeten betalen. Het betekende het voorlopig einde van een opmerkelijke dag in de rechtszaal.
Het verloop van de zittingsdagWant waar de ene verdachte tijdens de zaak spijt betuigde, was van een andere onduidelijk of hij wel betrokken was. Hij zou zomaar eens verwisseld kunnen zijn met iemand anders, zei hij. De derde verdachte wilde de boel juist sussen.
Voor de rechtbank zei de eerste verdachte meteen sorry. "Ik wil mijn excuses aan de agenten maken", zo zei hij. "Ik heb er echt zo veel spijt van." Dat gold niet voor alle verdachten.

Wachten op privacy instellingen...

De drie stonden terecht in een snelrechtzitting bij de politierechter. Het drietal uit Oss en Heesch maakte deel uit van een groep van twaalf mensen die twee agenten zou hebben belaagd. Volgens de politie werden de twee politiemensen die nieuwjaarsochtend het slachtoffer van een geweldsexplosie.
'Jullie komen er niet levend uit'De drie zouden met de groep rond de politiewagen hebben gestaan en hebben gescholden. "Jullie komen hier niet levend uit", riepen ze en sloegen onder meer met een bierflesje.
"Het begon met een onvriendelijk gesprek", vertelde een van de verdachten de rechter. "Daarin heb ik onder meer 'kutwouten' gezegd. Toen ze me wilde aanhouden, knapte er iets. Toen heb ik hem met beide vuisten geslagen", gaf hij schaamtevol toe.

Wachten op privacy instellingen...

Waar de ene getuige spijt betuigde, ontkende de anderen glashard iets gedaan te hebben. De advocaat wilde dan ook de agenten horen over, wat hij noemde, de 'chaotische situatie'.
De zaak tegen deze verdachten is dan ook uitgesteld. Er moet meer onderzoek worden gedaan, naar wat er die nacht precies gebeurde. Bij de verdachten zou sprake kunnen zijn geweest van persoonsverwisseling.
SussenOok de derde verdachte zou namelijk niks met de genoemde 'geweldsexplosie' te maken hebben gehad. Integendeel zelfs.

Wachten op privacy instellingen...

Want bij de dreigende situatie liep hij naar buiten en kreeg naar eigen zeggen, een volle laag pepperspray in zijn gezicht. "Ik heb een halfuur met mijn kop onder de kraan moeten hangen", verklaarde hij voor de rechter.
Steun betuiging voor agentenEén van de agenten raakte bij de mishandeling lichtgewond aan zijn hoofd nadat hij werd geraakt door een bierfles. Zijn collega werd meermalen tegen het hoofd geslagen.

Wachten op privacy instellingen...

Het incident maakte nogal wat reacties los. Eerder deze week werd op het politiebureau in Oss een anonieme kaart afgeleverd, waarmee steun werd betuigd aan de agenten.
De afzender liet op die manier weten blij te zijn met de zorg van de politie voor de veiligheid in en om de Kuipers Rietbergstraat in Oss.
Wanneer de zaak tegen de andere twee verdachten wordt voortgezet, is nog onbekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.