Erik van Loon euforisch na historische tweede plek in Dakar Rally: 'Dit is best bijzonder, ja'

13 januari 2016 om 08:55
Erik van Loon op weg naar de tweede plaats in etappe 9
Erik van Loon op weg naar de tweede plaats in etappe 9
Vorig jaar schreef Erik van Loon al een keer historie door als eerste Nederlander vierde te eindigen in het autoklassement van de Dakar Rally. Dinsdag schreef hij verder aan het boek met unieke prestaties door tweede te worden in de etappe rond Belén op slechts tien seconden van winnaar Carlos Sainz.
Profielfoto van Beenen Bram
Geschreven door
Beenen Bram

Orlando Terranova komt het bivak in Belén binnenrijden en steekt zijn duim omhoog uit het raam van zijn MINI. Breed lachend incasseert Erik van Loon de complimenten van zijn teamgenoot. De Riethovenaar zit dan al lang fris gewassen na te genieten van zijn prestatie.
"Historisch, dit", zet Van Loon zijn tweede plek meteen in het juiste perspectief. "Een bijzonder resultaat. Volgens mij is Bernhard Ten Brinke ooit een keer derde geworden. Maar een tweede plek heeft nog nooit iemand gehaald. Geweldig!"
Van Loon weet wat zijn plek is in het veld van de toppers: "Iedere dag een plek bij de eerste drie, daar zijn we niet snel genoeg voor. Maar we horen wel in die top tien thuis. En nu hebben we laten zien, in een van de zwaarste etappes, dat we ook top drie kunnen rijden."
TeamprestatieHet was een teamprestatie, benadrukt Van Loon, want ook zijn navigator Wouter Rosegaar leverde dinsdag een topprestatie. "Wouter heeft super genavigeerd, geen enkel foutje gemaakt. Super adequaat en strak het roadbook gevolgd."
"Ik had alle notes zo'n beetje van buiten geleerd", verklaar Rosegaar zijn foutloze inbreng. "Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan. Ik wist precies wat we konden verwachten onderweg."AlarrmbellenDoor de extreme hitte rinkelden de alarmbellen doorlopend in de cockpit van de MINI. Van Loon: "We hebben alle waarschuwingssignalen gehad: turbo, olietemperatuur, water, uitlaattemperatuur, alles. En wij zelf natuurlijk ook, want we hebben geen airco. Dat zijn we allemaal strak gaan managen. Dat hebben we geleerd in de vorige Dakar Rally' s waarin we zoveel hebben afgezien." "Gisteren bij de briefing zeiden ze al dat het vandaag de zwaarste etappe zou worden", zegt Rosegaar. "Prima, want dan dan zijn we op ons best. Maar het is niet alleen een kwestie van strategisch rjden. We laten vandaag ook zien dat we heel snel kunnen zijn."
Valse verwachtingenNog tien seconden sneller en de prestatie was helemaal historisch geweest. Maar Van Loon kan er niet rouwig om zijn. "Nee, het is prima zo." En dan, bescheiden: "Als we de etappe hadden gewonnen, waren er misschien valse verwachtingen gekomen. Dat hoeft ook niet voor mij."

Wachten op privacy instellingen...