Gerard de Rooy slaat slag in extreme hitte, maar blijft voorzichtig: 'Eindzege Dakar nog niet zeker'

13 januari 2016 om 00:28
Gerard de Rooy laat de concurrentie een poepje ruiken in etappe 9
Gerard de Rooy laat de concurrentie een poepje ruiken in etappe 9
Gerard de Rooy verwachtte een aanval van het Russische Kamaz, maar in de negende etappe van de Dakar Rally was zijn team oppermachtig. Team De Rooy had in de loodzware duinenrit de snelste drie trucks. Teamcaptain Gerard de Rooy won zelf de etappe en nam daarmee een voorschot op de eindzege.
Profielfoto van Beenen Bram
Geschreven door
Beenen Bram

De coureurs van het Russische Kamaz kwamen er in de duinen rondom het Argentijnse Belén niet aan te pas. "Ik zag Nikolaev nog net voor de start", lacht Gerard de Rooy. "Ik vroeg: today full gas? Hij zei op zijn Russisch: yes, special day. Nou, dat heeft hij geweten."
Nikolaev verloor uiteindelijk in de door de extreme hitte ingekorte etappe een kwartier. De Rus achterstand in het klassement is daardoor gestegen tot ruim boven de twintig minuten. De Rooy: "Heel bijzonder om Kamaz een kwartier te geven op zo'n korte special. Het was zwaar, het was warm en flink aanpoten. Maar heel het team was sterk, Ton van Genugten wordt bijvoorbeeld tweede. Dat is het ook echt heel knap."
Van Genugten behaalde zijn beste resultaat ooit in een etappe tijdens de Dakar Rally. "Super he? Het was warm, echt Dakar. Maar tweede, ik ben echt tevreden."
Met deze voorsprong lijkt De Rooy de eindzege binnen handbereik te hebben, maar daar wil de winnaar van de editie van 2012 nog niets van weten. "Kop erbij houden, geen gekke dingen doen, goed blijven navigeren, banden heel houden. Daar moet de focus op liggen."

Wachten op privacy instellingen...