Video

Naaktfoto's op Instagram: 'Niet lollig, leerlingen worden heel erg voor schut gezet'

13 januari 2016 om 19:27
nl
"Het slaat nergens op. Het is niet stoer en mensen vinden het niet lollig." "De foto’s werden onder mijn neus geduwd, maar ik wilde ze eigenlijk niet zien. Ik vind het ook niet netjes." De reacties van twee leerlingen van het Vakcollege Tilburg op het verspreiden van naaktfoto’s van leerlingen van onder meer hun school via Instagram.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Iets waarvan de school volgens directeur Robert Weijmans voor het eerst hoorde in oktober vorig jaar. Of er sindsdien nieuwe foto's bij zijn gekomen, durft hij niet te zeggen. Op het Vakcollege Tilburg aan de Reitse Hoevenstraat is er volgens de leerlingen over het verspreiden van de foto’s gesproken.
Mentoren hebben volgens een meisje in de klas gezegd dat leerlingen de bewuste accounts op Instagram moeten ontvolgen of helemaal niet moeten gaan volgen. Gesprekken die de schooldirecteur bevestigt.
'Gruwelijk geslagen' Behalve de naaktfoto’s op Instagram zijn er volgens een jongen ook filmpjes verspreid van ruzies op school. Op de filmpjes is volgens hem te zien dat kinderen ‘gruwelijk worden geslagen’. “Niet normaal en het hoort op geen enkele school thuis”, zegt hij. Hij denkt dat mensen het ‘lollig’en ‘grappig’ vinden om de foto’s en filmpjes te verspreiden. Maar daar is hij het niet mee eens. “Mensen staan heel erg voor schut”, zegt hij. “Echt naar.”
Een kinderpornoteam van de politie is een groot onderzoek gestart naar het verspreiden van de foto’s en filmpjes via Instagram. Dit nadat een moeder van een leerling van het Vakcollege aangifte deed van naaktfoto’s van haar dochter die waren verspreid.
Aanpak daders?Wat betreft de aanpak van de daders wacht de school dit onderzoek af. De schooldirecteur kan niet zeggen of de verspreiders van de foto's en filmpjes op het Vakcollege Tilburg zitten. Daarvoor moet hij het onderzoek afwachten.
Volgens de directeur is de school al in oktober het gesprek aangegaan met slachtoffers en hun ouders. Het verwijt van sommige ouders dat de school niet adequaat gehandeld zou hebben, vindt hij 'uiteraard jammer'. "Ik denk dat we op dat moment de begeleiding hebben ingezet die nodig was. Maar ik kan me de teleurstelling en de woede van ouders ongelooflijk goed voorstellen. Het raakt kinderen en ouders tot in hun hart, tot in hun ziel."
Teleurstelling, woede en boosheidDat zijn school de enige school is waar dit soort zaken spelen, kan Weijmans zich niet voorstellen. "Je denkt altijd dat het bij de buurman gebeurt. En op dit moment gebeurt het ook bij ons." Daarom is hij vooral teleurgesteld en boos.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.