Petitie wil 'geroofde' Tuin der Lusten terug van Spanje naar Nederland

13 januari 2016 om 13:00
nl
Koning Willem-Alexander moet bij de opening van de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling het schilderij 'De tuin der lusten' opeisen voor Nederland. Op internet is daarvoor een petitie gestart. Het schilderij dat nu in Madrid hangt, wordt door de schrijvers van de petitie 'roofkunst' genoemd omdat het ooit in de collectie van prins Willem van Oranje zat.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De indiener van de petitie, Robert Jan Kelder, zal zijn voorstel woensdag in Amsterdam presenteren. Eerder diende hij een petitie in waarin hij de Koning vroeg om een nieuwe ridderorde in te stellen als tegenhanger van de militaire Willemsorde. Kelder is oprichter van het 'Willehalminstutuut voor Anthroposofie als Graalonderzoek'.
Wapens en buskruit Volgens Boschkenner Jos Koldeweij was De Tuin der Lusten indertijd eigendom van Willem van Oranje. Het schilderij hing in zijn paleis in Brussel en is door landvoogd Alva in beslag genomen, samen met een partij wapens en buskruit, toen Willem in de Tachtigjarige Oorlog  in opstand kwam tegen de Spaanse koning.
Koldeweij vindt het niet terecht om over 'roofkunst' te praten. "De Spaanse koning was hier de baas en Willem en zijn edelen kwamen tegen hem in opstand. Een andere vraag is of het schilderij dan terug zou moeten naar Nederland óf naar Brussel."
Al eeuwen in SpanjeEen en ander lijkt vooralsnog een heel theoretische discusie. De Tuin der Lusten hangt al eeuwen in Spanje en is een van de belangrijkste kunstwerken in museum Het Prado in Madrid. Het werk wordt door de Spanjaarden ook niet uitgeleend voor de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum die op 12 februari begint.
In de documentaire 'Touched by the Devil' van filmer Pieter Huystee komt een van de directeuren van Het Prado aan het woord die zegt dat veel bezoekers van het museum denken dat Jeroen Bosch - El Bosco in het Spaaans - een Spanjaard is, juist omdat veel van zijn belangrijke werken in Spanje hangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.