Video

Dode dieren grondstof voor Jeroen Boschbeesten van Haagse kunstenares

13 januari 2016 om 15:14
nl
Een tentoonstelling over de dieren op de schilderijen van Jeroen Bosch. Het is een mooi plan van het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Omdat veel van Bosch' beesten nogal bizar zijn, riep het museum de hulp in van de Haagse kunstenares Nisje Kraijenhoff. Zij kan zelf dieren opzetten en is er aan gewend om nieuwe soorten te construeren met onderdelen van bestaande dieren.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Op de tafel van haar atelier staat bijvoorbeeld haar Mephistofeles. Een opgezette zwarte kat voorzien van een lange snavel en de vleugels van een kraai. De snavel was ooit wit maar Nisje maakte 'm zwart; het laagje moet regelmatig worden bijgewerkt.
Bizarre beestenIn februari begint in Den Bosch de grote Jeroen Boschtentoonstelling met originele werken van Brabants bekendste middeleeuwse schilder. Maar ook andere Brabantse musea gaan met hem aan de slag. In Tilburg begint op 1 april in het Natuurmuseum een expositie over de dieren in de wereld van Jeroen Bosch . Op zijn schilderijen staan natuurlijk honden, katten, koeien en paarden maar ook allerlei bizarre fabeldieren.
Voor dat deel van  de tentoonstelling ging het museum shoppen bij Nisje Kraijenhoff. De kunstenares is al een  jaar of vijf bezig met wat met een mooi woord 'taxidermie' heet, het opzetten van beesten. Maar voor haar is het niet genoeg om een dood dier op te zetten zoals het er in leven uitzag. Haar gaat het om nieuwe beelden waarvoor ze (stukken van) beesten gebruikt.
Hij was al doodEn om dan maar een belangrijk misverstand uit de wereld te helpen: de dieren worden niet voor haar kunstwerken gedood. Ze gebruikt beesten uit dierentuinen en asiels die al dood zijn. Vaak put ze uit de grote vriezer in het atelier van de man die haar het vak bijbracht; daarin ligt een grote collectie dode beesten waarmee misschien ooit nog wat te doen is.
In Tilburg is straks ook een grote opgezette bouvier te zien met op zijn rug een kraai en een zwarte kat. In het beeld zit ook nog een schedel verwerkt. Bij de zwarte kleur van de hond heeft verf een beetje geholpen. Toen het beest in een asiel overleed was -ie al zo oud dat zijn vacht vooral grijs was.
VerdomdDe Haagse vindt het te veel eer om met Jeroen Bosch vergeleken te worden. "Maar,"zegt ze, als ik de dieren op zijn schilderijen zie, denk ik wel eens 'Verdomd, dat had ik ook kunnen verzinnen'."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.