Video

Asielzoekers niet welkom bij bewoners oude Ziekenhuis Bernhoven: 'Ik voel mij niet veilig'

13 januari 2016 om 18:39
nl
De bewoners van het oude Ziekenhuis Bernhoven in Veghel zien de komst van 300 asielzoekers absoluut niet zitten. De ongeveer veertig mensen die via anti-kraak tijdelijk woonruimte huren, vinden het belachelijk dat ze de woonruimte straks moeten delen met vluchtelingen. Ook zijn ze bang dat ze plaats moeten maken voor de asielzoekers.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

"Je hoort allemaal van die rare verhalen over die gasten", zegt een jongeman die na zijn relatiebreuk sinds vier maanden in het oude ziekenhuis woonruimte huurt. Hij zegt dat het gedaan is met de rust als de opvang doorgaat.
Losse handjesDe man voorziet ook problemen als de vluchtelingen komen. "Veel van die mensen hebben losse handjes, ze gaan vechten of vrouwen betasten." In het oude ziekenhuis wonen veel vrouwen.
De tijd dat anti-kraakbewoners veelal alternatieve linkse mensen waren, is voorbij. Tegenwoordig zijn het vooral mensen die door persoonlijke omstandigheden tijdelijk een goedkope woonruimte zoeken. In het oude Ziekenhuis Bernhoven kunnen ze voor ruim 200 euro per maand woonruimte huren.
OndergangEen van de tijdelijke bewoners zegt dat hij door een faillissement alles is kwijt geraakt, zijn zaak, zijn vrouw en zijn kind. "Als ik hier nu weer weg moet dan wordt dat mijn ondergang. Ik heb weken in mijn auto moeten slapen."
Een jonge vrouw die met haar vriend in het oude ziekenhuis woont, is bang voor de asielzoekers. "Je hoort zo'n rare verhalen in de media. Ik voel mij niet veilig met 300 asielzoekers."
SlopenWat de tijdelijke bewoners ook steekt, is dat zij ieder moment het pand uitgezet kunnen worden. "Het ziekenhuis zou binnenkort gesloopt worden, maar als die asielzoekers komen dan gaat dat natuurlijk niet door en kunnen ze gewoon blijven", zegt een bewoner.
Maandag houden de gemeente Veghel en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een informatiebijeenkomst. De anti-kraakbewoners zullen daar zeker heen gaan, om te laten weten dat wat hun betreft de asielzoekers niet welkom zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.