Eindhoven wil uitkeringsgerechtigden helpen die huis uit moeten

13 januari 2016 om 18:30
nl
De gemeente Eindhoven wil iemand met een bijstandsuitkering die per ongeluk in de fout gaat en als gevolg daarvan het huis uit moet, beter beschermen. Dat schrijft wethouder Staf Depla woensdag aan de Eindhovense raad.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Het komt voor dat bijstandsgerechtigden per ongeluk onjuiste of niet volledige informatie aan de overheid geven, waardoor ze geen uitkering meer ontvangen. Hierdoor kunnen ze het huis uit worden gezet.
Depla meldt aan de gemeenteraad dat de gemeente Eindhoven nu gesprekken voert met woningcorporaties om onterechte uithuiszettingen te voorkomen. Bij de bijstandsgerechten die mogelijk onterecht het huis werden uitgezet, zal volgens de wethouder maatwerk worden geboden.
ZIE OOK: PvdA Den Bosch stelt vragen over fraudebestrijding: 'Krijgen sommigen onterecht boete?'
Digitale rechercheOverigens zegt Depla ook dat hij harder wil optreden tegen bijstandsfraude, waarbij uitkeringsgerechtigden doelbewust de overheid proberen te flessen. Hier werkt de gemeente Eindhoven hard door onder meer digitale recherche in te zetten.
Depla zegt ten slotte niet te kunnen tornen aan de soort straffen, hoe graag hij dit misschien ook zou willen. De huidige wet biedt geen ruimte om te experimenteren met werkstraffen of behandelingen om het gedrag te veranderen. Iedereen die moedwillig de fout in gaat, krijgt een geldboete.
LEES OOK: Grootste gemeentes sporen bijna acht miljoen aan bijstandsfraude op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.